U bent hier

Aan de slag met een rookvrij schoolterrein

Sinds 2014 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Eigenlijk is iedereen het erover eens: jongeren horen les te krijgen in een gezonde omgeving. Veel basis- en middelbare scholen hebben daarom al een rookvrij schoolterrein, en ook een aantal mbo-scholen. U kunt hulp krijgen om ook uw schoolterrein rookvrij te maken. 

Advies en ondersteuning

Verwacht u weerstand bij het rookvrij maken van uw schoolterrein bij medewerkers, leerlingen of studenten? Of voorziet u problemen met de handhaving? Een Gezonde School-adviseur of preventiemedewerker helpt u gratis bij het rookvrij maken van uw schoolterrein. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met het creëren van draagvlak of het maken van een goed handhavingsplan. De contactgegevens van een Gezonde School-adviseur of preventiemedewerker bij u in de regio vindt u hier.
Hier vindt u bovendien allerlei materialen die u helpen bij het rookvrij maken van uw schoolterrein. Bijvoorbeeld een concreet stappenplan, tips voor gesprekken met medewerkers, leerlingen/studenten en ouders, en filmpjes van scholen die al een rookvrij terrein hebben.

Zelf aan de slag

De overheid en gemeenten stellen op dit moment een rookvrij schoolterrein niet verplicht. Scholen moeten dus zelf actie ondernemen. De Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl (SBGL) van de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad helpen scholen hierbij. Net als het Longfonds en de partners uit de Alliantie Nederland Rookvrij, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Stoptober

In Engeland is het al jaren een groot succes, en ook in Nederland beleefde Stoptober vorig jaar een goede start. 28 dagen samen stoppen met roken vergroot de kans op succes met een factor vijf. Door de gezamenlijke aanpak is Stoptober een uitgelezen kans om het roken in uw school aan te pakken. De onderlinge steun vergroot de kans op succes. Meer informatie volgt vanaf half september op www.stoptober.nl. 

 

VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs