U bent hier

5 tips over gescheiden ouders

Ouders die scheiden, elke school krijgt ermee te maken. Hoe moet en kun je daar als school mee omgaan? Adviseur ouderbetrokkenheid Monica Neomagus en juridisch adviseur Janet Ranke geven je 5 tips.

1.            Blijf buiten het conflict dat ouders met elkaar hebben.
Luister met empathie en heb oor voor hun, vaak grote, zorgen. Dat kan al een enorme steun zijn voor ouders. Een scheiding is een complexe situatie met veel emoties, zeker ook als het om kinderen gaat. Iemand in hun omgeving met een neutrale positie, zonder oordeel, ervaren ouders vaak als prettig. 

2.            Stel het kind voorop.
Kies geen partij voor één van de ouders, maar wél voor de kinderen. Wees vooral duidelijk in het feit dat voor jou de veiligheid en de ontwikkeling van het kind altijd centraal staan.  Meegetrokken worden in de zienswijze van de een of de ander dient het belang van hun kind absoluut niet.

3.            Weet wat de rechter heeft uitgesproken.
Zorg dat je als school de formele uitspraak onder ogen krijgt, waarin afspraken zijn gemaakt. Vraag om schriftelijke overhandiging hiervan, getekend door beide ouders. Het is onmogelijk om alles te onthouden en bovendien kunnen zaken soms ook weer wijzigen. Het is belangrijk als school de afspraken helder te hebben, zodat je hierop ook kunt teruggrijpen als het nodig is.

4.            Zorg dat beide ouders dezelfde informatie krijgen als ze beiden het gezag hebben.
Probeer ouders zoveel mogelijk samen naar de school te krijgen en de nadruk te leggen op ‘samenwerking’ in het belang van het kind. Trek ook de schriftelijke communicatie gelijk: stuur mails altijd naar beide ouders tegelijk, of zet de ander in de cc. Dit voorkomt onduidelijkheid en onnodige misverstanden.

5.            Communiceer goed en leg de afspraken schriftelijk vast.
Het is bekend dat ieder mens andere dingen hoort in een gesprek. Dit geldt nog sterker in situaties waar emoties bij komen kijken. Een goede samenvatting aan het einde van een gesprek is daarom essentieel. Herhaal nog een keer de gemaakte afspraken, ga na bij beiden of ze deze bevestigen, en stuur de afspraken daarna zo snel mogelijk naar beide ouders toe.

Vragen hierover? Misschien vind je het antwoord in onze Wegwijzer: Weet de weg bij gescheiden wegen

Of neem contact op met onze juridische helpdesk

PO | VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs