U bent hier

125 scholen moeten sluiten door plannen Dekker

Als staatssecretaris Dekkers plannen om het starten van nieuwe scholen te vergemakkelijken en het richtingbegrip af te schaffen werkelijkheid worden, is dat de doodssteek voor 125 basisscholen en zijn duizenden kinderen hun school kwijt. Het gaat om zogeheten laatste scholen van de richting.

Scholen die onder de voor hen geldende opheffingsnorm komen, kunnen op basis van hun richting bekostigd blijven worden als er binnen een aantal kilometers geen school van dezelfde richting is. Die regel geldt niet alleen voor scholen, maar ook voor kleine vestigingen. 

Met het loslaten van het richtingenbegrip komt wat Dekker betreft ook deze maatregel voor de laatste school van de richting te vervallen. Hij stelt daarbij een overgangstermijn van 10 jaar voor. Verus zette op een rijtje voor hoeveel scholen en vestigingen van welke richtingen dit het einde zou betekenen:

Gereformeerd vrijgemaakt – 25 

Antroposofisch – 17 
Reformatorisch – 12 
Algemeen bijzonder – 19 
Islamitisch – 11
Protestants-Christelijk – 13
Evangelisch – 1
Hindoeïstisch – 2
Joods – 1
Openbaar – 21
Rooms-Katholiek – 2
Samenwerking p.-c. & r.k. – 1
Bovenstaand overzicht is gebaseerd op cijfers van augustus 2015

Geen 10, maar 2 jaar

De gevolgen van de plannen voor het stichten van nieuwe scholen zijn dus groot voor de laatste scholen van de richting. Dit zijn doorgaans goede scholen waar vanuit de ouders behoefte aan is. Het is onduidelijk of er nieuwe scholen komen en hoe duurzaam die dan zijn. Ondertussen verdwijnen er dan wel meer dan 100 goede scholen. 

De door de staatssecretaris in het vooruitzicht gestelde overgangstermijn van 10 jaar is de facto slechts 2 jaar lang. Want wie zal na 2 jaar zijn kind nog naar een school sturen wanneer duidelijk is dat het kind zijn schoolloopbaan op die school niet volledig kan doorlopen?

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs