U bent hier

GroenLinks kiest principieel voor staatsonderwijs

Een opmerkelijke stap van een partij waar je dat eigenlijk niet van verwacht. Het kwam dan ook niet van de partijleiding maar vanuit de ledenvergadering; vervat in een amendement op het verkiezingsprogramma. De overheid biedt goed onderwijs voor iedereen aan, zo begint de tekst. ‘Daarbovenop kunnen ouders zelf vormen van bijzonder onderwijs aanbieden in de eigen tijd en door henzelf gefinancierd’. Een omineuze zin; je denkt even dat de vrijheid van onderwijs toch nog in stand blijft, maar dat dit grondrecht voortaan alleen toekomt voor een elite die het zich financieel kan veroorloven. Amerikaanse toestanden dus, met bijzonder onderwijs voor de rijken. Nog meer segregatie en dat gepropageerd door een partij die zich links noemt. Maar ja, dat soort labels zeggen tegenwoordig toch al niet zoveel meer.

Nog eens goed lezen wat er staat. Ouders mogen nog wel bijzonder onderwijs aanbieden ‘in de eigen tijd’. Het is nog veel erger; alle ouders moeten hoe dan ook verplicht worden om hun kinderen naar die ene staatsschool te sturen. Geen vrije schoolkeuze, geen diversiteit in het onderwijs meer, geen maatschappelijk middenveld dat verantwoordelijkheid mag nemen voor scholen. In hun vrije tijd mogen ouders dan daarnaast ook nog wel iets doen aan opvoeding en onderwijs van hun eigen kinderen. Gelukkig, de zondagschool wordt niet verboden door GroenLinks. Maar van de vrijheid van onderwijs blijft op deze manier natuurlijk helemaal niets over. Niet alleen artikel 23 van onze Grondwet moet worden afgeschaft, ook de betreffende artikelen uit Europese en internationale mensenrechtenverdragen moeten gesloopt. Dit gaat best ver.

Zouden al die GroenLinksers die voor dit amendement stemden dit echt willen? Hebben ze deze tekst wel echt goed gelezen? Gelukkig is er nog de mogelijkheid dat, mocht GroenLinks gaan regeren, hun voorlieden dit programmapunt niet gaan inbrengen in de coalitiebespreking. Maar ondertussen zullen ze er toch de verkiezingen mee in moeten. Het laat ons weer zien dat de vrijheid van onderwijs zelfs in ons land, met een mooie honderdjarige traditie van gratis onderwijs dat bij je past, nooit een vanzelfsprekendheid is.  

Reacties

Door Jozef Kok op 22 dec 2016 | 15:42

Dit lijkt me een historische vergissing. En een Amsterdamse oplossing voor een Amsterdams niet-onderwijsprobleem. Want de segregatie en het ontstaan van witte en zwarte scholen is een gevolg van falend woningbouw- en armoedebeleid. Het frame van 'religieus onderwijs' dat in de tekst wordt gehanteerd, zegt genoeg. Het lijkt een buiging naar de SP die staatsonderwijs wil. Variëteit binnen de al heel strikte bekostigingsvoorwaarden en kwaliteitseisen is juist de kracht van onze vrijheid van onderwijs. Er moet voor ouders iets te kiezen blijven. Het geven van onderwijs is vrij. Dat heeft niets met de scheiding van Kerk en Staat te maken. Alsof het gesignaleerde probleem van segregatie in Frankrijk niet bestaat. Levens- en wereldbeschouwing is inherent aan opvoeding en daarmee ook aan onderwijs. Wel moet je als bijzondere school niet in de etalage leggen wat je binnen niet op het schap hebt liggen. Dat legt de plicht op om de 'pedagogische schappen' gevuld te houden.

Nieuwe reactie inzenden