U bent hier

100 jaar vrucht

Zijn naam is Sajjad en heel veel tijd heeft hij niet. Conciërges zijn sowieso druk en liever bezig met doen dan met vergaderen; maar vanmiddag moet hij ook naar de moskee. Het is tenslotte vrijdag en hij ziet er ook echt op z’n vrijdags uit. Prachtig. Sajjad neemt zijn geloof serieus. 

We spreken op zijn school voor vmbo k/b in Leeuwarden met vijf collega’s over de invoering van Positive Behavior Support (PBS). Echt zo’n gesprek waar je blij van wordt, omdat ogen stralen en ideeën over elkaar heen buitelen. Maar van Sajjad weet ik het niet, ik krijg niet goed hoogte van hem. 

Sajjad. Zo’n conciërge die je op elke school wel wil hebben. Een bruggenbouwer, zo hoor ik later. Die na de aanslagen in Parijs de klassen rond ging. Zichzelf als moslim steeds ‘ter beschikking’ stelt, vragen opvangt, radicale ideeën pareert… De belichaming van waar islam volgens hem én de medeklinkers wél voor staat: slm, salaam, shalom, vrede. Je suis Sajjad. 

Niet dat het slecht gaat op het Comenius; integendeel zou ik haast zeggen. Maar makkelijk is het niet om dagelijks gestalte te geven aan een positief pedagogisch klimaat. Het treft me opnieuw hoe docenten zich vol overgave en betrokkenheid inzetten voor de leerlingen. Die boffen maar, hier in Leeuwarden en zeker niet alleen daar.

Ons gesprek is een mooi voorbeeld van wat goed onderwijs zou moeten zijn: niet het vullen van emmers, maar het aanblazen van een vuur, om maar ’s iemand te citeren. Het is ten slotte allang Pinksteren geweest. Ten diepste verlangen we volgens mij allemáál naar een klimaat van vertrouwen, door alle lagen en relaties van de school heen. En het werkt zó aanstekelijk... 

Sajjad moet weg, het loopt tegen tweeën. Hij wil nog wel graag even checken of hij PBS nu snapt. “Als ik het goed begrijp betekent het dat je krijgt wat je zaait”, begint hij. “Dat je geen rijst moet verwachten als je graan in de grond stopt. En dat het tijd kost, zoals wanneer je een mango poot: na een half jaar kun je geen vrucht verwachten; maar na drie jaar  begint het en heb je er 100 jaar plezier van”. 

Sajjad stapt op. Hij heeft iets moois gezaaid. Voor minstens 100 jaar vrucht.

 

 

Nieuwe reactie inzenden

Pim Kalkman

adviseur identiteit / PBS-coach
0348 74 44 86