U bent hier

Verbeter de wereld, begin bij een koffiekopje

In de circulaire economie bestaat afval niet. Verspilling van grondstoffen wordt tegengegaan door producten en materialen maximaal te hergebruiken en vernietiging te minimaliseren. Dat dat niet altijd van een leien dakje gaat bleek deze week weer toen bekend werd dat 85 miljoen koffiebekers van het Rijk niet gerecycled, maar verbrand zijn. Wat kan de school doen om de afvalstroom terug te dringen?

Biobased inkopen

Veel van de producten die we dagelijks gebruiken zijn gemaakt van fossiele grondstoffen. Biobased producten bestaan al, maar het marktaandeel is nog klein. Deze biobased alternatieven zijn gemaakt van hernieuwbaar, organisch materiaal. Het kan interessant zijn om te kiezen voor biobased alternatieven omdat de kosten gedurende de levensduur lager kunnen liggen en het productieproces vaak milieuvriendelijker is. Zo komen er steeds meer alternatieven voor plastic als verpakkingsmateriaal. 

Een veelbesproken voorbeeld is de koffiebeker gemaakt van FSC papier en voorzien van een PLA-coating (op basis van maiszetmeel en geen plastic). Volledig composteerbaar. Mits schoon ingeleverd.

De koffiebeker

Over bekers zijn veel woorden te schrijven of discussies bij het koffieautomaat te voeren. Een van onze scholen in Veenendaal is daarom een project begonnen. Ze schaffen voor medewerkers (milieuvriendelijke) bekers aan. En willen zo het gebruik van kartonnen of andere wegwerpbekers beperken tot alleen ouderavonden en dergelijken. Doel is het verminderen van de afvalstroom. Leerlingen gebruiken de wegwerpbekers ook voor het tappen van water. Met communicatie probeert de school haar leerlingen hiervoor meer eigen bekers te laten gebruiken. Het recyclen werkt op de school niet, apart laten ophalen kent teveel bezwaren.

Zo heeft Verus in het nieuwe jaar zelf ook een eerste kleine stap gezet. Alle medewerkers hebben een eigen unieke milieuvriendelijke beker ontvangen. Nog steeds hebben wij aparte mokken en wegwerpbekers beschikbaar, maar we proberen onze eigen verspilling terug te dringen. 

Dit is een blog in een serie over maatschappelijk verantwoord inkopen. Milieuvriendelijk inkopen is daar één voorbeeld van. Maar u kunt ook denken aan circulair inkopen, biobased inkopen, MKB-gericht inkopen, innovatiegericht inkopen, social return of inkopen volgens internationale sociale voorwaarden.

Lees ook

Nieuwe reactie inzenden