U bent hier

Inkopen tijdens coronacrisis

Nevi, kennisnetwerk voor inkoop, contract- en supply management, heeft de handreiking Inkoop in de publieke sector tijdens een crisis geschreven over inkopen en aanbesteden in deze moeilijke periode met de vele corona-maatregelen.

Ik vind het een goede en duidelijke handreiking en daarom wilde ik je er even op attenderen. Natuurlijk is de publieke sector een heel brede omgeving en zijn er zaken die binnen het onderwijs minder van toepassing zijn. Zoals het aanspraak maken op dwingende spoed bij het bestellen van medische hulpmiddelen.

De belangrijkste handvatten voor het onderwijs zijn:

  • Koop doelmatig in. Houd rekening met de omstandigheden van het in te kopen product of dienst, marktkenmerken en het belang voor je eigen onderwijsorganisatie.
  • Laat aanbestedingen doorgaan om een toekomstige dip in werkzaamheden te voorkomen. Houd uiteraard wel rekening met de planning en verleng termijnen (bijvoorbeeld met vier weken), voorkom fysieke bijeenkomsten en presentaties tijdens het aanbestedingsproces. Denk bij Europese aanbestedingen wel aan mogelijke rectificaties, kijk goed of de wijzingen niet wezenlijk zijn of niet passen binnen het kader waarop je een beroep op deze onvoorzienbare omstandigheid kan doen.
  • Blijf als professionele opdrachtgever je verplichtingen nakomen.
  • Komt de continuïteit van het bedrijf van je leveranciers in gevaar, analyseer en ga met ze in gesprek. Wees juist nu bereikbaar voor leveranciers.

Wees je bewust van je rol als publieke opdrachtgever, kijk goed naar de omstandigheden en probeer juist nu aandacht te geven aan leveranciers in je directe omgeving (lokaal inkopen). Bijvoorbeeld door die moeilijke onderhoudsklussen juist nu uit te zetten en niet allemaal in de komende vakantieperiodes. Zie ook mijn vorige blog over lokaal inkopen, juist nu!

Voor meer informatie, lees de handreiking Inkoop in de publieke sector tijdens een crisis of de corona-FAQ van PIANOo met veel voorkomende vragen over aanbesteden. Heb je vragen? Neem gerust contact met me op!

 

Nieuwe reactie inzenden