U bent hier

De PO-VO blues

Een vakvrouw is ze, lerares in het basisonderwijs. Aan haar deskundigheid wordt door niemand getwijfeld, bij de ouders is zij geliefd. Toch kwam zij onlangs met een aantal van hen in aanvaring. Het schooladvies van hun kinderen was lager dan de score op de Cito-eindtoets (die sinds dit schooljaar op een later moment wordt afgenomen). De ouders verwachtten dat zij haar advies naar boven zou bijstellen, maar dat was zij niet van plan. Tegen een van hen had zij gezegd: “Uw kind is Cito-wijs, maar niet vwo-wijs.”

Ouders sturen hun kinderen naar toetstrainingen, er ontwikkelt zich een heuse industrie. We gaan voor kortstondig succes, daarna zien we wel weer verder. Alleen toegewijde mensen, zoals onze onderwijzeres hierboven, zijn bereid zich tegen zo’n scheefgroei te verzetten en dit ter sprake te brengen, hopelijk met steun van de school. Want er zijn scholen die bezwijken onder druk van ouders (en zo dus hun eigen gezag ondergraven). 

Maar laat ik niet te hard oordelen. De basisscholen worden beoordeeld op het percentage leerlingen dat naar havo/vwo gaat. En ook ouders staan onder druk. Het is een feit dat het voortgezet onderwijs bezig is de (verlengde) brugklas af te schaffen. Er zijn uitzonderingen, gelukkig. Maar het voordeel van de twijfel wordt leerlingen steeds minder gegund. Ook dat valt te begrijpen. Het vo wordt beoordeeld op de doorstroming van de leerlingen. Dat wil zeggen: doorstromen in de nominale tijd en ten minste uitstromen op het niveau van instroming. Zo drukken we een schoolloopbaan (ook zo’n woord) uit.

We staan samen onder druk. Is verlichting mogelijk? In zijn Kohnstammlezing, begin dit jaar, pleitte Alexander Rinnooy Kan (sinds kort senator voor D66) voor een verschuiving van het selectiemoment, zoals in andere landen het geval is. Nederland is met deze vroege selectie van leerlingen een uitzondering. Wij benadelen de laatbloeiers, schrijft hij, vooral de jongens, die met ‘stapelen’ alsnog het hoger onderwijs moeten zien te bereiken. Wim Kuiper, voorzitter van Verus, zegt hierover in een recent kranteninterview dat we met brede brugklassen de vroege selectie kunnen uitstellen. Hij zegt: “Ouders hoeven dan niet meer bang te zijn dat de toekomst van hun kind afhangt van dat ene moment in groep 8.” Eerder riep staatssecretaris Dekker de scholen op brede brugklassen aan te bieden. 

Reacties

Door Dick Hoek op 26 jun 2015 | 08:02

Prima blog, Nico.

Dick Hoek, oud-medewerker van (toen nog) de Besturenraad.
(Doe Wim Kuiper, Dick den Bakker, Jacomijn en Taco (ik ontmoet ze nog bij internationale contacten) maar de groeten.)

Nieuwe reactie inzenden