U bent hier

Ouders 'zeiksnorren'? Het tij keert

Met deze opmerking begon Pieter Derks zijn hilarische verhaal over de ouder van tegenwoordig, als afsluiting van het Verus event op 29 mei. Zelf inmiddels vader ziet hij over-bezorgdheid en veeleisendheid bij veel ouders, en gebrek aan realiteitszin waar het de mogelijkheden van de leraar betreft.

Er werd veel en hard gelachen. “Een ontlading”, zo liet één van de aanwezigen zich ontvallen. En dat was het waarschijnlijk ook. Scholen verzuchten vaker dat ze ouders met deze houding inmiddels liever zien gaan dan komen.

Het tij keert

Het goede nieuws is dat het tij begint te keren. Op 13 juni organiseerde het campagneteam van Samen zijn wij school, waarvan Verus deel uitmaakt, een goed bezochte werkconferentie. Samen zijn wij school startte een jaar geleden vanuit de zorg over de juridisering van relaties tussen school en ouders. Een jaar lang werden ontbijtsessies op scholen georganiseerd, met diverse partijen gesproken, verhalen en tips uitgewisseld.

Samenwerken

Wat blijkt na het campagnejaar? Er is veel kennis bij scholen, ouders en onderwijsprofessionals over dit soms weerbarstige onderwerp. Die is op diverse plekken omgezet in mooie initiatieven, creatieve interventies en interessante projecten.

En die werpen hun vruchten af; ze bevorderen daadwerkelijk de goede relatie tussen scholen en ouders en helpen de leerling (weer) centraal te stellen. De betrokkenen die zó samenwerken hebben daarbij ook oog voor de school als gemeenschap en voor een goede toekomst van álle kinderen.

Doe mee

Het campagnejaar is inmiddels afgesloten, maar Samen zijn wij school gaat verder. Met meer betrokken mensen die hebben aangegeven hun steentje bij te willen dragen. Wilt u dat ook, of bent u benieuwd naar nieuwe plannen? Mail me!

20 inspirerende verhalen over goede samenwerking tussen school, ouders én leerlingen zijn verzameld in een boekje. Daarbij hoort een kaartspel met prikkelende vragen en stellingen die je helpt verder na te denken de relatie school-ouders. Mail Monica voor een exemplaar: mneomagus@verus.nl.

Reacties

Door Christel Wets op 20 jun 2019 | 16:30

Ik wil graag de 20 inspirerende verhalen met kaartspel aanvragen van het project 'Samen zijn wij school'. Hartelijk dank!

Door Janny Verwijmeren op 20 jun 2019 | 17:42

Graag ontvang ik de 20 inspirerende verhalen en de karten met prikkelende stellingen.
Hartelijk dank,
Janny Verwijmeren

Nieuwe reactie inzenden

Monica Neomagus

adviseur ouderbetrokkenheid
0348 74 44 04