U bent hier

Basisschool De Kandelaar vertelt Een Verhaal

Een aanzienlijk deel van de leraren (11%) in het basis- en middelbaar onderwijs wordt op het werk gepest. En dan niet alleen door leerlingen maar ook door ouders, collega's of de schoolleiding. Dat bleek vorige week uit een enquête van CNV Onderwijs.

‘Zomaar een bericht’ uit het nieuws van vrijdag 21 november 2014.
Berichten als deze duiken de laatste tijd vaker op. Zo ook de aansporing om toch eens serieus te gaan onderzoeken hoe het gesteld is met het welbevinden van leerkrachten.

Waar sombere tijdingen dreigen te gaan overheersen, moeten we op zoek naar hoopvolle perspectieven. En die zijn er genoeg gelukkig, al krijgen ze in het reguliere nieuws altijd aanzienlijk minder aandacht. Vandaar dat wij er graag over berichten.

Afgelopen week bracht ik een bezoek aan de Kandelaar in Ameide, in het kader van het thema Ouderbetrokkenheid. Directeur Wim Wilkens heet mij hartelijk welkom, en ook Wilma Daniëls (gecertificeerd en ervaren Kanjertrainer) en Efi den Hartog (moeder van twee zoons op De Kandelaar) schuiven aan.

We spreken over hun gezamenlijke inzet voor de school als gemeenschap, waar iedereen aan mee bouwt.

De school gebruikt al een aantal jaren de Kanjer-training als methode die kinderen en ouders leert om zich veilig en bij elkaar betrokken te voelen. En om respect te hebben voor God, voor de ander en voor zichzelf. 
Leerkrachten en ouders zijn ook (deels) aanwezig tijdens de training.
Efi den Hartog vertelt dat de ouders met elkaar ook een keer een speciale Kanjertraining voor ouders hebben gevolgd. Dat bleek confronterend. “De training maakt eerlijk; je moet laten zien wie je bent en je ziet dingen van de ander die je niet wist. We hebben gehuild en gelachen met elkaar.”

Wim Wilkens merkt op dat de filosofie achter de training zichtbaar en voelbaar is binnen de gehele school. De school vertelt hiermee Een Verhaal. Van kwetsbare mensen die wij allemaal zijn, maar die er niet alleen voor hoeven te staan. 

Dat spreekt aan, zo blijkt, want ook ouders die niet (meer) kerkelijk zijn kiezen De Kandelaar, School met de Bijbel, vaak als school voor hun kinderen.

Het lijkt een vreemde tegenstrijdigheid. 

De berichten dat de samenleving verhardt en verruwt en tegelijkertijd het grote verlangen van mensen naar ‘gemeenschap’ (in vele vormen) waar een ieder zichzelf mag zijn en waar vertrouwen en verbondenheid gevoeld wordt.

Scholen kunnen hier, samen met ouders, een positieve rol in spelen en zo de kinderen van vandaag waardevolle levenslessen meegeven. Veel scholen zetten zich op deze manier in.
Zo ook De Kandelaar, die wat mij betreft een ANP nieuwsbericht verdient.

Heeft u zelf ook zo’n voorbeeld van bijzondere betrokkenheid van ouders bij de school? We horen het graag!  Neem contact op

 

Nieuwe reactie inzenden

Monica Neomagus

adviseur ouderbetrokkenheid
0348 74 44 04