U bent hier

Geef je team energie vanuit jouw drijfveren!

Heb jij ze, collega’s die opleven als ze Excel sheets tot twee cijfers achter de komma invullen terwijl jou de moed in de schoenen zinkt bij de gedachte alleen al? Of collega’s die al allerlei acties hebben ondernomen terwijl jij vindt dat er eerst een grondig plan moet liggen waar je gezamenlijk aan werkt? Grote kans dat je verschillende drijfveren hebt. Dat kan teams juist kracht geven. Maar daarvoor is wel inzicht nodig.

Als ik terugkijk op de cultuurtrajecten die ik mocht begeleiden ben ik geboeid door wat drijfveren van mensen betekenen, zowel voor ieder individu als in teams. Hoe kijkt iemand naar de wereld om zich heen en reageert hij of zij daarop? Waarom vindt de één iets makkelijk en de ander datzelfde razend ingewikkeld? Wat maakt dat iemand iets wel kan, maar niet doet? En hoe levert dit alles spanning of juist flow op in een team? 

Energie en valkuilen

Inzicht in drijfveren geeft antwoord op deze vragen en biedt ruimte voor verdere ontwikkeling. Als Verus bieden we hiervoor Management Drives aan. Zo voerde ik mooie een-op-een gesprekken over wat iemand drijft en energie geeft en kon ik inzicht geven in wat dat betekent voor iemands potentiële kracht. Maar ook wat voor mogelijke valkuilen, blinde vlekken en energieverlies bepaald gedrag oplevert. Teams in het onderwijs kon ik laten zien waar hun kracht vandaan komt en waar ontwikkeling mogelijk of zelfs nodig is. En wat hen energie geeft, waardoor flow ontstaat. 


Management Drives gaat uit van 6 drijfveren, ieder met een eigen kleur:


Drijfveren zijn niet goed of slecht

Het mooie is: drijfveren zijn niet goed of slecht. Ze zijn sterk persoonlijk. Jij houdt graag de grote lijnen in de gaten terwijl je collega voor de korte klap gaat? Weet dat van elkaar en het wordt je kracht.
Iedereen heeft drijfveren die hem of haar motiveren en energie opleveren en er zijn zaken die je verwerpt. Drijfveren voorspellen tot op zekere hoogte gedrag en kunnen in dat gedrag positief, overdreven of negatief worden ingezet. 

En wat drijft jou?

Nu ben je vast nieuwsgierig welke drijfveren bij jou horen. Lees dan de blogs die ik de komende tijd publiceer. Daarin komt iedere kleur, oftewel drijfveer, aan bod. Ik laat zien wat de essentie van de drijfveer is, wat de kracht is, maar ook wat de valkuil kan zijn. En wat mensen met andere drijfveren daarvan kunnen vinden of ervaren. Met voorbeelden uit de praktijk.

We zetten drijfveren in bij toezichthouders, bestuurders, management en teamleden. Kennismaken met wat drijfveren voor jou en/of jouw team betekenen? Neem dan contact met me op.

Nieuwe reactie inzenden

Marijn van den Berg

adviseur governance, cultuur en organisatie
0348 74 44 41