U bent hier

De les van Janusz Korczak

Samen met overlevenden Awraham en Sira Soetendorp, bezochten we tijdens ons bezoek aan het beloofde land Israël Yad Vashem. Daar herdachten we de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het raakte mij zeer.
Het verdriet om de 6 miljoen slachtoffers, waaronder 1,6 miljoen kinderen, wiens toekomst op gruwelijke wijze en systematisch is afgenomen, kwam hard binnen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe kan het dat zoveel mensen achter Hitler aanliepen? Wat kunnen we leren van de geschiedenis? En wat kunnen we leren van andere landen? 

Muren 

Die laatste vraag werd versterkt toen we in de Palestijnse gebieden vlakbij de muur over vrede spraken. We luisterden met Islamitische en christelijke vrouwen naar elkaars verhalen en zongen over hoop voor de toekomst. 
Een van mijn eerste bewuste herinneringen is de afbraak van de muur in Berlijn. Maar ik ervoer het effect van die verschrikkelijke muur in Bethlehem, op de dag dat Trump voorbeelden bekeek voor de muur in Mexico.... 
Ik kwam ook hier geraakt en met veel vragen vandaan. En tegelijkertijd met een hernieuwde wil om bij te dragen aan een verbonden samenleving, ook in ons land waar er soms sprake is van een fragiel evenwicht.

Er is altijd hoop

Gelukkig er is ook hoop. Er is altijd hoop. Een onderdeel van Yad Vashem is het monument voor Janusz Korczak. Hier stonden we stil bij het onderwijs. Bij wat we onze kinderen kunnen meegeven en bij de kracht van leiders als Janusz Korczak die zijn kinderen niet in de steek liet. Awraham Soetendorp verbond zijn eigen verhaal aan dat van Korczak en de rol van het onderwijs.

 

Graag geef ik dit stukje inspiratie door aan iedereen in het onderwijs die via Verus verbonden is. Ik hoop dat het u ook inspireert en we met elkaar steeds weer een steentje bij kunnen dragen aan een verbonden samenleving. Mijn dank aan Awraham en Sira is zeer groot, dat wij dit samen met hen mochten meemaken. 

Neemt u gerust contact op via lypma@verus.nl als u hier graag over door wilt praten of Awraham en mijzelf zou willen uitnodigen als gastdocent.

Reacties

Door Arie de Bruin op 29 mrt 2018 | 23:01

Mooi!
Weet u dat er in Nederland ook een Janusz Korczak Stichting is? Zie: www.korczak.nl
Wij verzorgen ook inleidingen gastcolleges!

vrgr
Arie de Bruin

Nieuwe reactie inzenden