U bent hier

Leerlingen & motivatie: over talenten gesproken...

Onlangs mocht ik weer bij een van onze leden aan de slag met havo 4-leerlingen en twee van hun docenten. Wat is het inspirerend, verrassend, verhelderend en uitdagend om met leerlingen over hun talenten te spreken!

Deze havo 4-leerlingen volgden ons nieuwe programma Management Drives Junior. Dit programma is erop gericht om leerlingen door middel van hun drijfverenprofiel meer inzicht te geven in hun unieke talenten en dat wat hen motiveert en natuurlijk ook demotiveert. En niet onbelangrijk om te weten: drijfveren zijn voorspellers van gedrag…

Wat kunnen leerlingen heerlijk direct zijn. 
Een talent dat veel volwassenen gaandeweg zijn verloren.
Met een leerling heb ik het over zijn doelgerichtheid, doorzettingsvermogen en discipline (drijfveren Oranje-Blauw). Hij reageert meteen met: “Zo ben ik niet op school, die test slaat dus helemaal nergens op!” Wow…zo’n directe reactie krijg ik bij volwassenen nou nooit.
Vervolgens komt het gesprek op zijn passie voor sport en wielrennen. Dan blijkt dat hij elk wielerseizoen een uitdagend doel voor zichzelf stelt en daar gedisciplineerd naar toe traint. “Maar als ik het heb gehaald, dan doe ik ook meteen niks meer”, zegt hij. Precies zoals dat werkt bij de Oranje drijfveer! Nu is het voor hem de uitdaging om deze talenten en motivatie ook op school naar boven te halen. Taal en werkvormen die aansluiten bij zijn drijfveren, kunnen daarbij helpen.  

En wat is het mooi om te zien als leerlingen zichzelf beter leren kennen.
Met een van hen heb ik het over haar Gele drijfveer. Ze reageert met: “Dat creatieve denken en gericht zijn op vernieuwingen, dat herken ik wel. Maar dat willen begrijpen en doorgronden, dat heb ik helemaal niet.” Vervolgens gaat ze naar een les en komt daarna weer terug om de rest van het programma te volgen. Dan zegt ze tegen me: “Dat begrijpen en doorgronden heb ik toch wel! Ik zat net in de les en toen merkte ik ineens dat ik het echt helemaal wilde begrijpen en doorgronden wat de leraar vertelt.”

Wat kan ik er van genieten als leerlingen meer inzicht krijgen in hun talenten en dat wat hen motiveert. Als je ziet dat ze daardoor groeien.
Tenslotte krijg ik bij dit programma altijd weer extra waardering voor het vakmanschap van docenten. Werken met pubers vraagt om veel kwaliteiten. Over talenten gesproken…

Meer weten over Management Drives Junior? Bekijk de informatie op deze website en kom naar de workshop Management Drives Junior op VERUS 2015.

 

 

Nieuwe reactie inzenden