U bent hier

Verzekeringstaal deel 4: Zorgplicht als werkgever

Verzekeringen, we hebben er allemaal mee te maken en wees eerlijk: behalve voor vakidioten zoals ondergetekende, is het niet sexy, niet interessant en vooral onbegrijpelijk.

Omdat ik in de omstandigheid ben dat ik met verzekeringskennis (vorige werkzame leven) een vertaalslag kan maken naar het onderwijs (huidige werk bij Verus) heb ik me voorgenomen met enige regelmaat uit te leggen wat die verzekeraars nu bedoelen met hun verzekeringstaal.

Vandaag deel 4: Zorgplicht als werkgever

In Nederland kennen we het begrip werkgeversaansprakelijkheid. De werkgever heeft een zorgplicht die hem verplicht zorg te dragen voor een veilige werkomgeving en de medewerkers te faciliteren om gezond en veilig te werken. Wordt deze zorgplicht geschonden en lijdt een werknemer schade, dan kan de werknemer de werkgever aansprakelijk stellen. Voor dit risico heeft u een aansprakelijkheidsverzekering voor onderwijsinstellingen afgesloten.

Schade in het verkeer

Ook de deelname aan het verkeer van werknemers brengt risico's met zich mee die financiële gevolgen kunnen hebben voor de werkgever. Als werkgever heeft u geen invloed op de risico's in het verkeer. Maar de Hoge Raad heeft in een aantal arresten gesteld dat de werkgever een vergoedingsplicht heeft voor de (letsel)schade die werknemers in het verkeer oplopen.

Hierdoor moeten werkgevers een behoorlijke verzekering afsluiten voor werknemers die zich voor het verrichten van hun werkzaamheden in het verkeer bevinden. Vaak wordt dit risico afgedekt door een WEGAM verzekering, een schadeverzekering verkeersdeelnemers of een schade inzittendenverzekering.

Ongeval tijdens bedrijfsuitjes

Op basis van de meest recente jurisprudentie heeft een werkgever óók schadevergoedingsplicht bij ongevallen tijdens bedrijfsuitjes, bedrijfsfestiviteiten, bedrijfsopleidingen en zakenreizen. Dit gaat dus verder dan uitsluitend deelname aan het verkeer.

Conform recente jurisprudentie is het risico van werkgeversaansprakelijkheid het beste te verzekeren door een combinatie van:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering
  2. Collectieve ongevallenverzekering
  3. Schadeverzekering voor werknemers of verkeersdeelnemers


Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de verzekeringsdeskundigen van Verus

Lees ook

Nieuwe reactie inzenden

Lex Joosten

teamleider Voordeeldiensten & Verenigingszaken
0348 74 44 35