U bent hier

Verzekeringstaal Deel 1: Verzekerde hoedanigheid

Verzekeringen, we hebben er allemaal mee te maken en wees eerlijk: behalve voor vakidioten zoals ondergetekende, is het niet sexy, niet interessant en vooral onbegrijpelijk.

Omdat ik in de omstandigheid ben dat ik met verzekeringskennis (vorige werkzame leven) een vertaalslag kan maken naar het onderwijs (huidige werk bij Verus) heb ik me voorgenomen met enige regelmaat uit te leggen wat die verzekeraars nu bedoelen met hun verzekeringstaal.

Vandaag deel 1: Verzekerde hoedanigheid.

Wat is standaard

Scholen en besturen die via Verus verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid, zijn dat vrijwel altijd in de hoedanigheid van onderwijsinstelling. Dat wil zeggen dat de “standaard” onderwijsactiviteiten onder de dekking van de polis vallen. Maar waar ligt dan de grens?

Iedereen zal het er over eens zijn dat zaken als lesgeven (binnen of buiten de locatie), buitenspelen, vergaderen, klassenavond of excursie onder die standaard onderwijsactiviteiten vallen. Maar hoe zit het met verhuur van schoolruimtes aan derden, het commercieel uitnutten van een praktijkopleiding, het voeren van een administratie voor andere scholen of het  hebben van een voor- en naschoolse kinderopvang? Al díe zaken vallen niet standaard onder de verzekerde hoedanigheid.

Verhuur

Voor de verhuur van de schoolruimtes hebben wij bijvoorbeeld wel een modelovereenkomst. Maar het (betaald) aanbieden van kappers- of autowerkplaats voor activiteiten vanuit de praktijkopleiding, of het al dan niet betaald voeren van een administratie voor collega-scholen valt niet standaard onder de dekking. Ook het aanbieden van voor-, tussen- en naschoolse opvang niet, hoewel we dat steeds vaker zien. Om deze laatste risico’s goed af te dekken is het zeer aan te bevelen om de opvangactiviteiten in een aparte juridische entiteit onder te brengen en díe dan te verzekeren als kinderopvang.

Vraag het even na

Moet ik dan alles helemaal zelf uitzoeken en extra verzekeren? Nee, gelukkig niet. Vaak is een melding bij de verzekeraar voldoende. Als het nodig is adviseren wij een stuk(je) aanvullende dekking, maar de hoofdregel is: Als je twijfelt of iets onder de standaard onderwijsactiviteiten hoort en dus onderdeel is van de verzekeringsvoorwaarden, vraag het de Verus verzekeringsexperts.

Neem gerust contact met me op.

Reacties

Door Th van der Giessen op 16 mei 2020 | 13:22

In de verzekeringspolis opstal van onze veren9iging van eigenaren staat :
Verzekerde hoedanigheid: vereniging van eigenaren (VvE) volgens splitsingsakte.

Wordt daarmede bedoeld dat de opstal verzekerd is in de staat zoals in de splitsingsakte omschreven?

Graag uw reactie. Met vriendelijke groeten Kok van der Giessen

Nieuwe reactie inzenden

Lex Joosten

teamleider Voordeeldiensten & Verenigingszaken
0348 74 44 35