U bent hier

Over een facebookende school en een heel boze ouder

Zijn vader zit bij de politie. En het laatste wat zijn ouders willen, is dat er een foto van hun kind op internet verschijnt en dat zo hij of zijn ouders traceerbaar zijn.

Dus toen mijn vriendin ontdekte dat de basisschool van haar kind nogal actief is op facebook, ging ze langs om te vragen of ze geen foto’s van haar zoon wilden publiceren.

Dat was tegen dovemansoren gericht. Ze had privacy in ander verband al eerder aangekaart en nu kan de school voor de derde keer haar excuus gaan maken: vorige week stond er nota bene een foto van het kind online met zijn vader erbij (want die begeleidde het schoolreisje) en zijn naam in het bijschrift.

Heel boos was mijn vriendin. “Het initiatief om het over toestemming te hebben moet al van mij komen. Maar alsnog kwam ik foto’s op Facebook tegen en nu zetten ze doodleuk informatie in de nieuwsbrief op een niet-afgeschermd deel van de website”, zei ze aan de telefoon.

Mijn vriendin voelt zich niet serieus genomen. “Ze vinden me vast een zeikerd. En ik hoop natuurlijk dat onze zorgen en voorzorgsmaatregelen overdreven blijken te zijn. Maar wij willen dit niet voor ons kind en niet voor onszelf.” 

Los van of u mijn vriendin inderdaad een zeikerd vindt: ze staat in haar recht. Sterker: als ze naar de Autoriteit Persoonsgegevens stapt, zal zij gelijk krijgen en de school waarschijnlijk een boete waardoor schoolreisjes de komende jaren financieel onhaalbaar zijn. 

De privacyregels zijn al streng en ze worden per 25 mei 2018 verder aangescherpt. Dus scholen: zorg ervoor dat je je zaakjes op orde hebt. Vraag vooraf toestemming als het om persoonsgegevens gaat, zoals in dit geval foto’s. Geef daarbij ook aan waar die foto’s voor gebruikt gaan worden. En zorg voor beveiliging van je website. 

Zo voelen ouders dat je hén en  hun kinderen serieus neemt. En het zou je wel eens heel veel geld kunnen besparen.

Nieuwe reactie inzenden