U bent hier

Leraren, laat die ouders maar eens meelijden

Ze was de avond voor de spelletjesdag tot elf uur bezig geweest om ouders te charteren die wilden begeleiden. ’s Ochtends was ze extra vroeg op school om alles klaar te zetten. De kinderen hadden een topdag. Maar de hulpouders zuchtten dat de groepen kinderen zó groot waren, dat het eigenlijk niet ging. En hetzelfde gold voor het schoolreisje, vertelde de juf me: 14 kinderen per begeleider. Omdat er daar zo weinig van waren.

Laat het er op aan komen

Laten we zeggen dat ouderparticipatie geen vanzelfsprekendheid is op deze school. Maar wat nou, vroeg ik deze juf, als je het er eens op aan laat komen? Als je ouders een week voor de spelletjesdag of het schoolreisje mailt dat de activiteit niet doorgaat, simpelweg omdat er te weinig van hen zich als begeleider gemeld hebben? 

Ze zucht. “We doen het voor de kínderen, he? Ik vind het zó sneu voor hen als zo’n dag niet door kan gaan.” 

Staking waar niemand last van mag hebben

Later die week spreek ik een directeur. Haar team en zij doen binnenkort mee aan de staking. Maarja: dan zitten de ouders wel met een opvangprobleem. “En dan raken we hun sympathie kwijt.” De school zoekt daarom een vorm voor een alternatieve staking, om het de ouders niet te moeilijk te maken.

Zelf ben ik een ouder met kinderen op de basisschool. Ik wring me in allerlei bochten om uitjes en activiteiten te begeleiden en zou balen als die leuke dingen niet door kunnen gaan omdat er te weinig hulpouders zijn. En ja: ik baalde ook toen ik in december een rekening van de bso-organisatie kreeg omdat ik vanwege de staking een extra opvangdag moest afnemen.

Ontzie anderen niet

Maar ik vind óók dat het onderwijs anderen wel eens mag laten voelen wat er mis is. Leerkrachten worden niet ontzien. En daar aandacht voor vragen, lukt mijns inziens niet door acties waarmee je andere betrokkenen ontziet. Ja, ook de kinderen en hun ouders zijn dan de dupe. Maar dat zijn ze nog veel meer als er leerkrachten uitvallen omdat ze het allemaal niet kunnen bolwerken. 

Reacties

Door Stefania Prekpalaj op 14 feb 2018 | 16:17

Een tip voor de scholen: plan uitjes in in de jaarplanner en geef aan dat er minimaal een x aantal ouders moet zijn om het doorgang te laten vinden. Nu zie je vaak dat er een week van tevoren een briefje op de deur wordt gehangen. Tsja en als dat dan als ouder zijnde je werkdag is lukt het dan inderdaad niet om mee te doen met een spelletjesdag of uitje...

Door Hester op 14 feb 2018 | 21:57

Aan het begin van het schooljaar een planner ophangen ken ik wel. Maar daarbij vermelden hoeveel hulp er minimaal nodig is, vind ik echt een goed idee! Ga ik doorgeven.

Nieuwe reactie inzenden