U bent hier

Leerdoel: Lief zijn

Dit is mijn zoon op de laatste schooldag voor de zomervakantie. We liepen natuurlijk direct vanaf het schoolplein door naar de ijsboer want hé: vakantie.

Op het terras vroeg ik wat het belangrijkste was dat de juf hem had geleerd. “Goed voor elkaar zorgen. Vrienden blijven. En lief zijn”, zei hij.

Aan dat moment moest ik denken toen ik het interview met Zakenvrouw van het jaar 2018 Aukje Kuypers las voor Verus’ nieuwe magazine Op Adem (vanaf 21 september beschikbaar, lees dat mensen!). Daarin zegt zij: “Er wordt vaak gezegd dat de hard skills gaan over opgedane kennis en de soft skills over sociale vaardigheden. Ik zie het juist precies andersom. Opleiding is soft, daarin kun je nog van alles bijleren, kennis is kneedbaar. Maar iemands karakter en basisgedrag is aardig gevormd tegen de tijd dat hij de arbeidsmarkt opgaat. Wat mij betreft mag daar meer aandacht voor komen op school. Dat leerlingen weten van zichzelf wie ze zijn, hoe ze acteren in een groep, wat ze leuk vinden.”

Hóe ze leren wat ze leuk vinden en samen te werken, daar zullen we dit schooljaar vast veel discussies over horen, met een kabinet dat burgerschapsvorming in het onderwijs hoog op de agenda heeft staan. Maar leraren doen het natuurlijk allang: het kind helpen zich te vormen. En dat school er niet alleen maar is om te leren rekenen, lezen en schrijven, vinden kinderen volgens mij doodlogisch.

Die van mij vroeg ik vorige week wat ze het komende schooljaar hopen te leren (ik deed zelf ook mee hoor, en wil leren zonder schreeuwen de deur uit te gaan 's ochtends. Fingers crossed). Mijn oudste wil beter voor zichzelf leren opkomen. Haar zusje beter samenwerken bij het ontdekkend leren. Mijn zoon gaat naar groep 3 en wil leren ‘kont’ te schrijven. Laten we zeggen dat ik van hem voorspel dat hij zijn ambitie het snelst verwezenlijkt.

Reacties

Door Marijke Nijboer op 30 aug 2018 | 16:00

Mooie column, Hester!

Door Hester van de Kaa op 30 aug 2018 | 16:18

Dank je Marijke!

Nieuwe reactie inzenden