U bent hier

Latere selectie. Kom op scholen, wie durft?

De schoolleider was ervan overtuigd dat een brede brugklas laatbloeiers goeddoet. Maar als hij voor zijn kind met havo-advies kon kiezen tussen een brede brugklas en een havo-vwo brugklas, koos hij voor de laatste.
Een andere schoolleider zou best brede brugklassen willen inrichten, maar vertelde me dat marktwerking bepalend is. “Ouders willen hun havo-zoon niet bij die mavo-kinderen in de klas hebben.”

De discussie gaat sinds een paar weken over Cito-uitslag versus schooladvies, maar dat is lood om oud ijzer. Het is de vroege selectie die kinderen van laagopgeleide ouders de das om doet. Dat blijkt maar weer eens uit het onderzoek waarop gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn vandaag promoveert.

Het probleem zit dus op systeemniveau. En daar wil sinds Dijsselbloem geen politicus zijn handen meer aan branden.

Maar weet u? Als ik zover ben dat ik voor mijn kind kan kiezen tussen een categorale en een brede brugklas, kies ik ook voor de eerste. Waarom het risico lopen dat die van mij slechter presteert omdat het tussen de kinderen van laag opgeleide ouders zit? Of dat het (oh gruwel) bij die kinderen over de vloer komt…

Kortom: de oplossing voor de vroege selectie gaat niet komen van ouders (te egoïstisch of onmachtig) of politiek (die verandering van ‘onderop’ wenst). De school die gelooft dat onderwijs gaat om kansen bieden, moet nú lef tonen. 

Ze zijn er hoor: scholen die later selecteren. Maar ze zijn schaars. En intussen sprak ik nog nóóit een schoolleider of –bestuurder die gelooft dat de vroege selectie onze kinderen tot hun recht laat komen.

Laat Den Haag zien dat je de kansen van álle kinderen serieus neemt en dat het systeem werkelijk van binnenuit verbeterd kan worden. Zoek collega’s op en richt brede brugklassen in, of mooie varianten daarop. Toon creativiteit. Ouders zullen altijd alleen het belang van hun eigen kind vooropstellen, aan jullie de taak de belangen van alle kinderen te behartigen. Zorg ervoor dat ik over zes jaar niets te kiezen heb en mijn kind, net als iedereen, het voortgezet onderwijs start in een gemengde klas.

Nieuwe reactie inzenden