U bent hier

Fuserende bestuurders laten zich inspireren door fuserende apen

Als apengroepen samengaan, gaat dat gepaard met uitgebreide vlooisessies en knokpartijen. Eigenlijk net als bij mensen. Tijdens de fusiebijeenkomst van SPO De Liemers en stichting Proles, straks samen Liemers NOVUM, legde Apemanagement-oprichter Patrick van Veen alle aanwezige medewerkers uit wat voor gedrag ze bij zichzelf en anderen kunnen verwachten.

Vertrouwen en een spiegel

De belangrijkste tip in een fusieproces? “Vertrouw elkaar als professional”, zegt Toon Geluk, bestuurder van SPO De Liemers. “Zoek iemand die je een spiegel voorhoudt”, zegt Pieter-Jan Buhler , bestuurder van stichting Proles. 

Tijdens de totstandkoming van hun eigen fusie (na goedkeuring van de gemeenteraden fuseren ze per 1 augustus tot Liemers NOVUM), deden ze exact dat: Ze vertrouwen elkaar. En ze laten zich op een bijzondere manier een spiegel voorhouden, door een apenkenner. Verus sprak de beide bestuurders en de apendeskundige over hoe dat gaat als twee schoolorganisaties fuseren. Er werd gevlooid en geknokt, vertellen ze.

SPO De Liemers en stichting Proles werken in een regio, die in de afgelopen en komende jaren te maken heeft met een sterke krimp. Governanceadviseur Dimitri van Hekken (Verus), begeleidt vanaf de start het fusietraject. 

Nieuwe reactie inzenden