U bent hier

'Dames en heren: De Rechtbank!' - Advocaat voor de klas

De klas staat als één man op. Doodstil is het in groep-8 als zes leerlingen in toga binnenstappen en hun plek innemen. De zitting begint.

Groep 8 van basisschool GBS De Tamboerijn in Alphen aan den Rijn deed mee aan Advocaat voor de klas, een project van de Nederlandse orde van advocaten. Verus-advocaten Elise Visser en Kicky van Bavel begeleidden de leerlingen. Lerares Celine den Dekker is enthousiast: Leerlingen leren niet alleen wat grondrechten zijn en hoe ons rechtssysteem werkt, ze ervaren ook hoe belangrijk het is goed te kunnen luisteren, argumenten te verzamelen en discussiëren.

Advocaat voor de klas bestaat uit meerdere delen: leerlingen krijgen een workshop waarin ze leren wat grondrechten zijn, wie welke rol speelt in de rechtbank en natuurlijk: wat een advocaat doet. Daarna bereiden ze een (waargebeurde) rechtszaak voor. Hoogtepunt van het project is de oefenrechtbank. De klas speelt verschillende zaken na en leerlingen vervullen daarin de rol van rechter, advocaat en officier van justitie. Leuk voor jouw school? Je vindt meer informatie op de website van de Nederlandse orde van advocaten.

Reacties

Door Fatima Diallo op 28 sep 2021 | 14:10

ik wil ook later advocaat worden daarom doe ik zo mijn best
ik wil de beste advocaat worden ik heet Fatima Diallo ik zit op MLO afkorting montessori lyceum Oostpoort dank ik hoop dat ik les kan krijgen van echte mensen die advocaat zijn dan kunnen hen mij leren dit is mijn toekomst dank uw wel

Door Marie de Jonge op 14 okt 2021 | 15:46

Leuk om te lezen over dit interessante project. Ik geloof ook dat het voor kinderen erg interessant is om meer te leren over het Nederlandse rechtssysteem. Daarnaast denk ik ook dat ze de genoemde skills zoals argumenten verzamelen en discussiëren goed in de toekomst kunnen gebruiken. https://www.kappelhofadvocaten.nl/contact/winschoten-veendam

Door Vincent Rondwijk op 23 mrt 2022 | 15:01

Ik denk dat het erg interessant is voor kinderen om op jonge leeftijd al te leren over het rechtssysteem van Nederland. Het is een thema dat ons allen betreft en het lijkt mij handig om al vroeg te leren hoe het systeem werkt en welke rol de rechtbank speelt in de democratie. Ook zijn het leuke thema's om over te discussiëren. https://www.winnipsenschutz.nl/omgangsregeling

Nieuwe reactie inzenden