U bent hier

'Dames en heren: De Rechtbank!' - Advocaat voor de klas

De klas staat als één man op. Doodstil is het in groep-8 als zes leerlingen in toga binnenstappen en hun plek innemen. De zitting begint.

Groep 8 van basisschool GBS De Tamboerijn in Alphen aan den Rijn deed mee aan Advocaat voor de klas, een project van de Nederlandse orde van advocaten. Verus-advocaten Elise Visser en Kicky van Bavel begeleidden de leerlingen. Lerares Celine den Dekker is enthousiast: Leerlingen leren niet alleen wat grondrechten zijn en hoe ons rechtssysteem werkt, ze ervaren ook hoe belangrijk het is goed te kunnen luisteren, argumenten te verzamelen en discussiëren.

Advocaat voor de klas bestaat uit meerdere delen: leerlingen krijgen een workshop waarin ze leren wat grondrechten zijn, wie welke rol speelt in de rechtbank en natuurlijk: wat een advocaat doet. Daarna bereiden ze een (waargebeurde) rechtszaak voor. Hoogtepunt van het project is de oefenrechtbank. De klas speelt verschillende zaken na en leerlingen vervullen daarin de rol van rechter, advocaat en officier van justitie. Leuk voor jouw school? Je vindt meer informatie op de website van de Nederlandse orde van advocaten.

Nieuwe reactie inzenden