U bent hier

Pasen: een zwak verhaal

Het is de berichtgeving die je wist dat zou komen in de week voor Pasen: Christelijke en katholieke scholen zwakken paasviering af om islamitische ouders te behagen. Woorden als ‘afzwakken’ en ‘aanpassen’ illustreren het inmiddels welbekende frame: Nederland levert zijn identiteit uit aan de islam. Gelukkig hebben we de VVD en de PVV nog, die pal staan voor het onversneden paasfeest.

Het is wel het toppunt van ironie dat het verhaal van het lijden en sterven en de opstanding van Jezus nu wordt ingezet om de kracht van de Nederlandse, ‘joods-christelijke’ cultuur te stutten – een verhaal dat juist vertelt dat kracht zichtbaar wordt in zwakheid. Over die ene mens die zich door niets anders liet leiden dan de liefde van God en zich daarom niet hoefde vast te klampen aan zijn ‘identiteit’, maatschappelijke positie, autoriteit, prestaties of zelfbeeld. Een verhaal dat vertelt dat dat paradoxaal genoeg de weg ten leven is.

De vraag is wat mij betreft of de kinderen en jonge mensen op onze scholen dát verhaal meekrijgen, welke achtergrond ze ook hebben. En dus of de leraren die hun leerlingen het paasverhaal vertellen en laten beleven, dragers zijn van dat verhaal dat onze wereld op zijn kop zet.

Of de geharnaste verdedigers van de Nederlandse identiteit dat voor ogen hebben als ze een lans breken voor het onversneden paasverhaal?

Nieuwe reactie inzenden

Guido de Bruin

adviseur identiteit / verhalenverteller
0348 74 44 13