U bent hier

Gemangeld

De titel van deze blog was aanvankelijk ‘gegijzeld’. Het woord past nog steeds beter bij de inhoud maar gezien de actualiteit minder geschikt. Het geeft het gevoel weer wanneer we met mensen spreken over passend onderwijs.

Dan komt allereerst en vooral het gevoel en de uitspraak naar voren: we doen het voor de kids! Het gaat om de gedachte achter de operatie passend onderwijs. En wanneer je als directeur of als bestuurder je team wilt motiveren, het over passend onderwijs hebt aan tafel, dan refereer je natuurlijk vooral daaraan. 

Er wordt een moreel appel gedaan op de intrinsieke motivatie van alle mensen in alle lagen van onderwijsinstellingen. Wie stelt tenslotte niet de jonge mensen van circa 2 tot en met ergens in de 20 centraal?

Maar wanneer je zo op het zeepkistje staat, je nieuwstoespraak verwoordend, sprekend over de uitdagingen van passend onderwijs en toch vooral je collega’s aanmoedigend om samen toch ook echt voor de kids te gaan, is er ook een ander gevoel en idee. 

Het idee dat er iets opgetuigd is dat leidt tot zeer veel bestuurlijke drukte in tamelijk ingewikkelde constructies. Niet op de laatste plaats omdat wat is opgetuigd, een ‘moetje’ was. Een gedwongen huwelijk tussen mensen, die soms al vele jaren daarvoor tot de conclusie kwamen dat bestuurlijke samenwerking toch echt een brug te ver was. 

Het idee dat de hele operatie ook gaat om bezuinigingen, net zo als er zo veel moet worden bezuinig wat nu vanuit Den Haag wordt gedecentraliseerd. Het onderbuikgevoel dat de bezuinigingsgolven er in de komende jaren steeds meer/hoger aan zullen komen, nu wordt rekening gehouden met opstartproblemen maar straks niet meer

Het wrange gevoel dat, wanneer je zo de gesprekken gade slaat aan de tafel van bestuurders, het woord ‘rugzak’ al lang niet meer gaat over die kinderen maar over geld. En dat geld gaat over macht, over wie de grootste is, over hoe iets kan worden behouden. 

Tja… 

Aan de andere kant is er ook het idee en gevoel iets te willen maken van deze participatiesamenleving,  het levert echt niets op wanneer je als struisvogel hoopt dat het vanzelf over gaat. Er is het gevoel samen verantwoordelijk te zijn voor een gemeenschap. 

In de tang
Gemangeld
Gegijzeld. 

 

Nieuwe reactie inzenden