U bent hier

Onderwijs meer dan kind centraal: hoe juf Ank pleit voor vertrouwen in elkaar

"Basisvertrouwen. Dat is wat hier ontbreekt. Vertrouwen in een goede afloop, in elkaar. En dat het goed is zoals het is." Deze woorden werden uitgesproken door Ilse Warringa, bij het grote publiek bekend als juf Ank, in de laatste aflevering van het tweede seizoen van de populaire serie De Luizenmoeder. Meer dan 2,5 miljoen kijkers zagen juf Ank bekend maken dat ze overstapt van openbare basisschool De Klimop naar School met de Bijbel De Strohalm. "Ik moet hier enkel nog dealen met ouders die hun kinderen inzetten om hun bodemloze bestaan te rechtvaardigen", zo vervolgt ze. "Allemaal wonderkindertjes die niet mogen falen omdat er geen enkel besef meer is dat we deel uitmaken van een groter geheel. Dat je gedragen wordt door elkaar. Zodat iedereen zich geborgen en gesteund kan voelen. Ook als je faalt of mislukt, of niet de grootste waffel hebt." En tegen Pjotr Jan, die vertrekt als bestuurder van de koepel: "Als jij dan met je dikke portemonnee en je Audi A6 in het sprookje gaat zitten geloven dat je dan werkelijk wat voorstelt, dan richt ik mij op het sprookje van geloof, hoop en liefde."

De woorden van juf Ank laten het Nederlandse kijkerspubliek niet onberoerd. Een voorbeeld: de tweet die ik over dit onderwerp verstuurde, werd binnen een dag ruim 160 keer gedeeld en meer dan 500 keer geliked. Waarom? Een mogelijke verklaring zou wel eens kunnen zijn dat Ilse Warringa het breed gedragen gevoel vertolkt dat het onderwijs meer is dan 'het kind centraal'. De school is een samenleving in het klein, waar diversiteit botst en schuurt. Het is een plek waar kinderen met elkaar kunnen oefenen en leren. 

Leden van Verus herkennen tussen de satirische regels van De Luizenmoeder de waarde van de woorden geloof, hoop en liefde. Het zijn vragen rondom oorsprong, identiteit en spiritualiteit. Verus tenslotte is de vereniging van goed onderwijs met geloof, hoop en liefde als solide basis, gericht op de (brede) ontwikkeling van kinderen en jongeren. Of zoals het in de visie van Verus is verwoord: "Goed onderwijs als dienst aan de samenleving, in traditie(s) van kwaliteit. Goed onderwijs vanuit vertrouwen en betrokkenheid door ouders en verzorgers. En daarmee kiest Verus bewust een positie voorbij de technocratisch versmalde agenda van het overheidsbeleid waarbij economisch denken en uniformeringen veelal overheersen." 

Of juf Ank nu les geeft op De Klimop of op De Strohalm is niet van belang. Laten we beide soorten onderwijs niet tegen elkaar uitspelen. De echte boodschap gaat over het besef dat we deel uitmaken van een groter geheel. Dat 'samen leven' een hele kunst is. En dat de vrijheid om goed onderwijs vorm te geven een groot goed is. Dat vinden we niet raar, maar dat vinden wij heel bijzonder!

Nieuwe reactie inzenden

Dico Baars

adviseur public affairs
0348 74 44 37