U bent hier

Stemmen en kinderen

“Meneer, uw kinderen mogen niet in het stemhokje”, vermaant de voorzitter van het stembureau een vader. Zijn twee kinderen staan ter linker- en rechterzijde van hem en kijken reikhalzend naar het rode potlood, dat hun vader hanteert.
“Ga maar wat naar achteren staan”, reageert vader gezagsgetrouw.
“Waarom dan?”, vraagt één van de kinderen.
“Ach, dat is een beetje onzinnig”, mompelt vader – minder gezagsgetrouw. De voorzitter van het stembureau en diens secondanten schuifelen wat ongemakkelijk op hun stoel.
Even later is vader klaar en doet zowel het formulier voor het referendum als voor de gemeenteraad in de daarvoor bestemde containers.
“Wij hebben het ook niet verzonnen, hoor”, zegt één van de stembureau-medewerkers welwillend tegen vader. Maar voor hem hoeft het niet meer. Zonder iets te zeggen, geeft hij zijn beide kinderen een hand en verlaat het stembureau.

Huilen

Het bovenstaande vond plaats toen ik gisteravond in de rij stond om mijn stem uit te brengen. 
De vraag die natuurlijk blijft hangen, is: Wie heeft het dan wél verzonnen dat kinderen niet met hun vader in het stemhokje mogen? 
Tja, dat twee volwassenen dat niet mogen, kan ik me nog enigszins voorstellen. Ordentelijke verkiezingen zullen elke schijn van beïnvloeding van de stem, die iemand uitbrengt, willen vermijden.
Maar wat is er mis mee als een vader zijn twee kinderen meeneemt naar het stembureau en hen in het stemhokje laat zien wat het betekent om te stemmen en hoe je dat dan doet? 
Even later zie ik op het journaal een vrouw die bij het stemlokaal staat te huilen. “We leven in een land, waar je kunt deelnemen aan verkiezingen. In veel landen kan dat niet en verlangen mensen daarnaar. En dan gaan zoveel mensen niet stemmen.”
Als je het zo bekijkt, is het om te huilen dat deze kinderen niet door hun vader ingewijd mogen worden in goed democratisch burgerschap, waarbij je gebruik maakt van de mogelijkheid om te stemmen. 
Het is dan toch raar, dat dezelfde overheid die blijkbaar deze - ook wat mij betreft onzinnige - regel hanteert, wel van scholen vraagt om dit burgerschap te bevorderen.
Tijd voor een radicale verandering en ouders juist te vragen hun kinderen mee te nemen naar het stembureau. Om hen te leren hoe belangrijk het is om in een democratisch land te leven. 
En zo’n oproep kan het opkomstpercentage nog wel eens hoger maken!
Win-win aan alle kanten, dus!

Reacties

Door Gerhard Deetman op 22 mrt 2018 | 12:01

Ik heb gisteravond bij het stembureau vrijwel hetzelfde zien gebeuren en kwam vervolgens tot dezelfde conclusie die jij trekt Dick!

Door Jan Folco op 22 mrt 2018 | 12:15

Mijn vrouw en ik hebben gisteravond onze dochter van 13 jaar laten stemmen. Zij heeft het referendumformulier met rood potlood ingevuld. Dit werd vriendelijk en glimlachend door de medewerkers van het stembureau bekeken.

Door Betty van der Vlist op 22 mrt 2018 | 15:03

Ik ben het helemaal met Dick den Bakker eens. De regelgeving in dit land is aan het doorslaan. Ik pleit voor meer burgerlijke ongehoorzaamheid. Gelukkig heeft Jan Folco andere ervaringen met ambtenaren.

Door Sandra op 26 mrt 2018 | 09:25

Onze zoontjes van 3,5 en 1,5 zijn 2x mee geweest. Een keer met papa en 'middags nog een keer met mama. De oudste vond het reuze interessant allemaal. Vooral ook omdat we op papa gingen stemmen :). Ze kregen na afloop zelfs nog een koekje van de medewerkers van het stembureau. Volgend jaar nemen we ze zeker weten weer mee.

Door Sandra op 26 mrt 2018 | 09:26

over 4 jaar ;-)

Nieuwe reactie inzenden

Lees ook

Dick den Bakker
Dick den Bakker