U bent hier

Wat is uw personeel u waard?

Natuurlijk kent u die. Want in ieder team zitten leraren met een gouden randje. Die kanjers, die met hun talenten zoveel betekenen voor de kinderen. En ook vaak voor hun collega’s. En voor de school als geheel. Op het juiste moment een glimlach, een compliment, een helpende hand, een rake opmerking. Hartverwarmend. Collega’s, die je voor altijd in je team zou willen houden.

Zo ken ik bijvoorbeeld Loes, een kanjer die met al haar pedagogische talenten de meest complexe kinderen rustig wist te krijgen. Waar haar collega’s op gezette tijden dankbaar gebruik van konden maken. Waar leerlingen stapelgek op waren. Ooit vrijgeroosterd van lesgevende taken vanwege haar grote talenten. Maar er kwam een moment dat dit formatief niet meer te realiseren was. Met pijn in ons hart moesten we op zoek naar een andere inzet. Samen met een andere collega, die didactisch goed was onderlegd, vormde zij een prima duo-team. Want tja, didactiek lag Loes wat minder. En gelukkig kon Loes toch ook twee dagen ingeroosterd worden voor opvang van leerlingen, die even niet in de klas konden blijven. Uiteindelijk een oplossing, waarmee iedereen goed uit de voeten kon.

U herkent dat vast. Middenin de formatie ontdekken dat er toch keuzes moeten worden gemaakt, die hard dreigen uit te pakken en door het hart snijden. Omdat er onverwachts toch te weinig aanmeldingen zijn. Of de uitstroom te groot is.

In de tijd dat we andere keuzes moesten maken vanwege minder leerlingen en dus minder inkomsten, hadden we op de school waar ik toen werkzaam was geregeld goed contact met Jan Langelaar, coördinator bedrijfsvoering & infrastructuur. Heel wat puzzeltjes hebben we gelegd om te komen tot een planmatige aanpak rondom middelen, formatie en toekomstbestendig beleid, waarbij recht werd gedaan aan verantwoorde bedrijfsvoering én de menselijke maat. Oog en hart voor de leraren en zo veel mogelijk inzetten op het primaire proces. De puzzelstukjes bleken steeds toch te kunnen passen. 

Jan Langelaar nam vorige week afscheid van Verus. Hij gaat genieten van een welverdiend pensioen. Ik heb de eer om het stokje van hem over te nemen en hoop dat ik u samen met ons team bedrijfsvoering & infrastructuur op net zo’n wijze kan adviseren als Jan dat samen met zijn team deed. Maatwerk, passend bij uw organisatie. Concreet en oplossingsgericht. Met oog voor de menselijke maat. 

Zo’n 80% van de middelen, die scholen ontvangen, wordt besteed aan personeel. Uw personeel is uw grootste goed. Dat verdient een verantwoorde, planmatige manier van het aanwenden van middelen. Of er nu sprake is van onverwachte groei of dreigende terugloop. Of van (dreigende) vacatures, die lastig in te vullen zijn. Wat is uw personeel u waard? Hoe zorgt u ervoor dat u een aantrekkelijke werkgever kan zijn en blijven? 
Wij denken graag met u mee in het zoeken naar passende oplossingen op het snijvlak van personeel/HRM & financiën!

Nieuwe reactie inzenden