U bent hier

Is uw onderwijsinstelling verzekerd of niet? Deze praktijkvoorbeelden geven antwoord

Waar mensen en kinderen werken gebeuren soms ongelukjes. In de praktijk is er veel onduidelijkheid over wanneer uw onderwijsinstelling daarvoor is verzekerd en wanneer niet. Hier een aantal voorbeelden die duidelijkheid geven. 

Voorbeeld 1 
Groep 8 neemt afscheid. Er wordt een opblaaskussen gehuurd. Dolle pret natuurlijk. Maar door iets te veel enthousiasme zit er een grote scheur in het kussen. Is uw onderwijsinstelling hiervoor verzekerd of niet?

Geen dekking voor goederen onder opzicht
In de polisvoorwaarden spreken we over ‘goederen onder opzicht’. Voor goederen onder opzicht is geen dekking voor schade aan of verlies van de gehuurde zaak opgenomen. Met andere woorden: als er schade aan de tumblingbaan/ het opblaaskussen ontstaat, is hiervoor geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering van de school.  

Verhuurder kan oplossing bieden
In de praktijk wordt dit vaak opgelost door de verhuurder. Die heeft in het algemeen een oplossing door een verzekering aan te bieden in de vorm van een toeslag op de huurprijs. 
 
Voorbeeld 2
Tijdens de les zijn mobieltjes verboden. Iedere ochtend neemt de leerkracht voorafgaand aan de les de mobiele telefoons in van de leerlingen. Ze worden netjes opgeborgen in een kast. Tijdens een pauze wordt de kast opengebroken (er is zichtbaar braakschade) en een van de telefoons gestolen. Of aan het einde van de dag ontdekt een leerling die zijn telefoon terugkrijgt dat hij beschadigd is. Is uw onderwijsinstelling hiervoor verzekerd of niet?

Wat is schoolbeleid? 
Moet een leerling de telefoon inleveren bij de leerkracht en krijgt hij deze later beschadigd terug, dan wordt er gekeken naar het beleid van de school. 
Staat het schoolbeleid telefoons niet toe en zijn de leerlingen daarvan op de hoogte, dan is er sprake van een eigen verantwoordelijkheid wanneer zij toch een telefoon meenemen

Daarnaast wordt ook altijd gekeken naar de specifieke omstandigheden van de ontstane schade. In sommige gevallen is de school wel aansprakelijk voor de schade. Deze valt dan gewoon onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval in de situatie dat de leerkracht de telefoon in een niet afgesloten laatje opbergt en na de lunchpauze constateert dat de telefoon is ontvreemd. 

Bij schade aan de telefoon zal de leerling moeten aantonen dat de telefoon onbeschadigd is afgegeven aan de leerkracht. Maar let op!: Diefstal, verduistering, vermissing en verlies zijn uitgesloten van de dekking! De school is wel aansprakelijk, maar er is geen dekking onder de aansprakelijkheidsverzekering. 

Voorbeeld 3

Een leraar maakt per ongeluk iets stuk van een andere leraar of een leerling.

Op de aansprakelijkheidsverzekering van de school is eenieder verzekerd die betrokken is bij de school. Het kan voorkomen dat een leraar iets stuk maakt van een leerling, of van een andere leraar. Dit noemen we ook wel schade die verzekerden onderling aan elkaar toebrengen. Op het moment dat verzekerden onderling materiële schade aan elkaar toebrengen, valt dit (indien aansprakelijkheid kan worden aangetoond) onder de dekking. 

Maar in het geval dat de laptop van de school is en de leerkracht laat de laptop uit zijn handen vallen, dan is er geen dekking. Is de laptop van de leerkracht privé en wordt deze beschadigd door een andere leerkracht, dan is er wel dekking (mits aansprakelijkheid kan worden aangetoond). Is deze privélaptop beschadigd door een leerling, dan zijn primair de ouders aansprakelijk en secundair de school, waarna de aansprakelijkheidsverzekering van de school de schade zal vergoeden.

Dit geldt alleen voor schade die is veroorzaakt binnen de eigen schoolgebouwen en/of terreinen en niet bijvoorbeeld bij een sportvereniging waar gymles wordt gegeven. 
Mooier kunnen we het niet maken, duidelijker wel. Stel uw vraag over verzekeringen!


Reacties

Door martha de Vries op 28 apr 2019 | 11:10

Kleinkind geeft ring met grote geldelijke en emotionele waarde af aan gymnastiekdocent. Ze vergeet het na de les terug te vragen. Als de ouders op school de ring willen terughalen zegt de docent dat hij niet weet waar het is, dat hij thuis zoveel ringetjes heeft liggen. Er is getuige (15-jarige assistente) die heeft gezien dat de ring is afgegeven aan de docent. Kunnen de ouders verhaal halen?

Door Carola van der... op 29 apr 2019 | 11:07

Wilt u zo vriendelijk zijn om telefonisch contact met mij op te nemen? Mijn nummer is 06 21 81 84 53.

Door wierstra op 11 mei 2019 | 19:36

mijn zoon laat per ongeluk tablet van school vallen in de klas is de school daarvoor verzekerd.

Door Carola van der... op 13 mei 2019 | 14:53

Als ouder bent u primair aansprakelijk voor een handeling van uw kind waarbij sprake is van schade aan derden veroorzaakt door de handeling. Deze schade kunt u melden bij uw aansprakelijkheidsverzekeraar particulier.
De aansprakelijkheidsverzekering zal de schade in behandeling nemen en een uitspraak doen over een eventuele uitkering/vergoeding aan de school

Door Martijn op 26 sep 2019 | 16:58

Mijn zoontje kreeg als taak het bakje met mobiele telefoons te pakken, waarbij een telefoon was gevallen en het scherm kapot is gegaan. Ligt dan de afhandeling bij school of bij de ouders. In dit geval kreeg mijn zoontje de opdracht om het bakje met telefoons te pakken.

Gr martijn

Door Caroline Van Dooren op 9 dec 2019 | 12:24

Een leerling deed een ring van een andere leerling stuk tijdens het opruimen. Dit gebeurde niet opzettelijk. Het schoolreglement stelt dat dit een ding is dat ze van thuis meebrachten en dus niet noodzakelijk is op school, en dit dus op eigen risico is. Echter stelt ons nieuwe manier van bestraffen dat wanneer je iets stuk doet, je dit moet vergoeden. De ene ouder verhaalt zich op het schoolreglement, de ander op het nieuwe strafrooster.
Welke richting moeten wij uitgaan?

Door Carola op 10 dec 2019 | 16:45

Dank voor uw reactie op mijn blog.
In eerste instantie is of zijn de ouder(s)/verzorger (s) verantwoordelijk voor de schade die hun kind, afhankelijk van de leeftijd, toebrengt aan derden. De ouder/verzorger of ouders/verzorgers kunnen de schade melden op de aansprakelijkheidsverzekering die zij zelf afgesloten hebben. Heeft u nog vragen dan kunt u mij bellen op nummer 06-21818453

Door Gerda op 2 mrt 2020 | 16:34

Mijn zoon 15 jaar heeft autisme en ADHD in zijn woede aanval ruit kapot gemaakt in de instelling waar hij verbleef..
Hoe wordt dat vergoed.
Mvg Gerda

Door Schoolleider op 4 nov 2020 | 16:00

Een leerling is de telefoon die mee naar school was kwijt en komt daar bij de BSO achter (andere locatie). Leerling geeft aan dat de telefoon uit de tas is gehaald. Er is geen bewijs voor (kan ook zijn kwijtgeraakt). Is de school aansprakelijk?

Door Danielle op 1 feb 2021 | 17:05

school laat alle telefoons van een groep leerlingen inleveren in een bak vanwege een te maken toets in de aula. de bak blijft onbeheerd achter in de aula, heel dicht bij de gang, de (klap)deur blijft open staan. De hele bak met telefoons wordt gestolen. De telefoon van onze zoon zat ook in die bak. Ik denk dat de school hiervoor niet verzekerd is, maar wij denk ik ook niet. Hoe kan dit opgelost worden?

Pagina's

Nieuwe reactie inzenden

Carola van der Meeren-Blokker

adviseur verzekeringen
0348 74 44 30