U bent hier

ER WAS EENS…. (DEEL 7)

Carla Rhebergen vertelt een sprookje. Deze week hoofdstuk 6: Charmkela aan tafel bij de Raad van Licht en Wilfred

Charmkela stapt over de drempel van de vergaderruimte in de kelder van de Vrijplaats en kijkt geïnteresseerd rond, zoals altijd haar zintuigen op scherp. In haar tas heeft ze allerlei magische tools om mensen in een staat van extase te brengen. Ze heeft een beeld wat er gaande kan zijn, maar toch weet ze het nog niet helemaal. Met één been staat ze in de kelder waar de Raad van Licht en Wilfred zitten. In één oogopslag heeft ze alweer heel wat meer over de mensen aan deze vergadering geleerd. Die beelden worden bevestigd door de eerste fysieke kennismaking. En het kan toeval zijn maar precies op het moment dat Charmkela de drempel overstapt, schokt het gebouw van de Vrijplaats en rammelen de kopjes en rollen de pennen van tafel…

Wilfred staat ergens in een hoekje van de kelder en zwaait wat onbeholpen naar haar. Charmkela stelt zich op de meest formele wijze voor met een nette, kordate hand. Kasper daarentegen maakt zich zo groot en breed als hij maar kan: “Kijk eens aan, u bent het orakel waar wij zo meteen een gepeperde rekening van krijgen, zeker?” Charmkela kent types als hij maar al te goed, een tikkeltje onzeker is hij, dus ze bevestigt geheimzinnig lachend: “Zoiets, Kasper, zoiets…” Melchior staat niet op van zijn plaats maar wijst Charmkela een stoel waar ze kan gaan zitten. Hij denkt: “Prima, een aparte en stevige dame; daar kunnen we wel wat aan hebben.” 

Charmkela zet haar tas in de hoek en neemt zo plaats dat ze iedereen goed kan zien. “Wat is uw toegevoegde waarde als Raad van Licht en directeur voor de leerlingen in Plezantium?” vraagt ze. Wilfred veert op en begint enthousiast te vertellen… De leden van de Raad van Licht schuiven ongemakkelijk op hun stoel en vertellen welke magische krachten zij in het dagelijks leven bezitten en hoe zij aan deze krachten komen. Na niet al te lange tijd kapt de voorzitter het af: “Voor deze onzin ga ik geen nuttige tijd opgeven.” “Precies,” bevestigt Kasper, “we moeten onze taak van de koning wel serieus nemen. Dit draagt daar onvoldoende aan bij.” Balthasia is loyaal aan haar collega’s. Charmkela’s ogen doorboren de mensen aan tafel. Alleen Melchior wendt zijn ogen niet af.

 Charmkela blijft een minuut lang stil. Dan krast ze: “Kent u elkaar eigenlijk?” “Wat is dat nu weer voor een vraag?” zegt Melchior, wiens hoofd langzaam zo rood begint te worden als de pullover die hij draagt. “Kijk,” zegt Charmkela, “ik ben onder de indruk van uw magische krachten, maar hier in de kelder lijken ze geen ruimte te krijgen. Kunt u me eens vertellen hoe u allemaal bent opgegroeid, en wat dat betekent voor uw huidige belangrijke taak binnen Plezantium?” Kasper begint te glimlachen; dit is een ideale kans om zichzelf opnieuw te positioneren. Hij begint een verhaal over zijn vader die dakdekker was en dat het dak van de Vrijplaats van zijn hand is en over zijn moeder, de visboer. Een verhaal over handelsgeest, over altijd doorwerken voor een beetje meer, over de kracht van gaan waar je in gelooft. Balthasia vertelt een ietwat langdradig verhaal waarin nagenoeg haar hele stamboom aan bod komt. Wilfred houdt het korter, maar is vooral gepassioneerd als hij over zijn komst naar Plezantium vertelt. En Melchior? Die vertelt de beste elementen van de verhalen van zijn collega’s na, met een iets ander sausje eroverheen. Maar toch laat hij stiekem (voor het eerst in al die jaren) wat persoonlijke dingen vallen. 

Het is precies dat moment dat alle leden van de Raad van Licht en Wilfred samen werken aan iets dat toegevoegde waarde kan hebben voor de leerlingen in Plezantium, ook al realiseren ze zich dat nog niet.
Charmkela kijkt iedereen geheimzinnig aan, staat op, pakt haar tas. “Dit was het. Tot de volgende week.” Charmkela kijkt door de glazen vloer naar de gouden bal en zingt: Grote gouden bal waar is je glans, je betoverende kracht? ”Wat?” zegt Melchior, “wat betekent dat?” Charmkela lacht en schrijdt weg. Het lijkt meer op zweven...  

Intussen staat de verklaring van dit hoofdstuk op de site. Lees die hier

Lees terug!

Lees Carla’s sprookje helemaal.

Nieuwe reactie inzenden