U bent bezig met het opstellen van de (meerjaren)begroting met als basis het huidige en toekomstige verwachte aantal leerlingen. Als adviseurs bedrijfsvoering & infrastructuur merken we dat scholenorganisaties steeds meer willen weten wat er speelt in de omgeving om niet verrast te worden qua ontwikkeling van het aantal leerlingen. Wat is het effect van gemaakte keuzes en ‘autonome ontwikkelingen’ zoals krimp?
In de afgelopen tijd hebben we naast leerlingenprognoses een breed palet aan analyses ontwikkeld waarmee we meer inzicht krijgen in de ontwikkelingen in het heden en verleden. Door met elkaar het gesprek aan te gaan over enerzijds cijfers en kaarten en anderzijds de lokale kennis ontstaat er meer grip op leerlingenstromen. Op basis daarvan wordt (mede) de basis gecreëerd voor de strategische planning van scholen.
We zijn met veel onderwijsorganisaties aan de slag om meer grip te krijgen op leerlingenstromen en dat te vertalen richting betrouwbare prognoses ten behoeve van de begroting, strategische personeelsplanning en huisvestingsplannen. Dit is geen sinecure:
In samenwerking met meerdere onderwijsorganisaties proberen we eerst zo goed mogelijk het verleden en heden in beeld te brengen. Hiermee creëren we bewustwording over de ontwikkeling van het aantal leerlingen in de afgelopen jaren. Dit doen we met de volgende analyses:
Plan de toekomst
Op basis van de uitgevoerde analyses kunnen we beter rekening houden met te maken keuzes tijdens het opstellen van de leerlingenprognoses. Op dit vlak is er niet één waarheid. Daarom creëren we ook overzichten waarin we leerlingenprognoses vergelijken van onszelf met die van Pronexus, DUO en de schooldirecteuren zelf. Hieruit ontstaat ‘het goede gesprek’ om zo in samenwerking tot een zo goed mogelijk beredeneerde leerlingenprognose te komen per locatie. Vervolgens kan de meerjarenbegroting verder worden uitgewerkt, het strategische personeelsbeleid worden ingericht en kan gewerkt worden aan (een visie voor) het integraal huisvestingsplan. Het is dus zaak om de leerlingenstromen ‘continu’ te blijven monitoren, ook om snel te kunnen bijsturen indien noodzakelijk.
Heeft u interesse om ook samen te werken aan dergelijke analyses? Neem dan contact op met één van onze adviseurs bedrijfsvoering & infrastructuur:
Nieuwe reactie inzenden