Steeds vaker krijgt Verus vragen over de instandhouding van basisscholen. Aanleiding: de opheffingsnorm van de school komt in zicht, wordt sinds dit jaar niet meer aan voldaan, of wordt al geruime tijd niet meer aan voldaan. Een basisschool die onder de opheffingsnorm valt hoeft lang niet altijd te sluiten of te fuseren, maar laat je niet verrassen: houd de vinger aan de pols.
De Wet Primair Onderwijs kent enkele ‘escapes’ waarmee onder voorwaarden voorkomen wordt dat bekostiging van een basisschool beëindigd wordt. Zo kan de school bijvoorbeeld bekostigd blijven als deze de laatste school van de richting is, of als de (eventuele) andere scholen binnen het bestuur voldoende groot zijn (aan beide ‘escapes’ zijn voorwaarden verbonden, neem contact met ons op voor nadere informatie). Overigens wordt de bekostiging pas stopgezet nadat de school 3 achtereenvolgende schooljaren onder de norm valt én er geen wettelijke uitvlucht van toepassing is.
Als blijkt dat de ‘escapes’ niet toepasbaar zijn en er onvoldoende perspectief is voor de school, zijn er vaak tóch mogelijkheden om de school in een andere vorm voort te zetten. Onder bepaalde voorwaarden kan de school (na fusie) als nevenvestiging of dislocatie voortgezet worden onder ‘de vlag’ van een andere school (hier zijn verschillende voor- en nadelen aan verbonden).
Natuurlijk is niet altijd te voorzien dat een school onder de opheffingsnorm gaat vallen, of dat de wettelijke ‘escapes’ niet meer inzetbaar blijken (bijvoorbeeld door een plotse en forse daling in de leerlingaantallen). Maar vaak ook wel! Daarom is het niet alleen belangrijk om regelmatig de leerlingenprognoses voor jouw school/scholen te laten actualiseren, maar ook om scenario-advies in te winnen. Hiermee voorkom je dat er een acuut probleem ontstaat en er weinig of geen oplossingsrichtingen zijn. Verus kan je ondersteunen bij vragen als:
En als fusie toch gewenst (of soms: onvermijdelijk) is, ondersteunt en begeleidt Verus je graag bij dit proces. Door een combinatie van expertises (o.a. op het terrein van identiteit en organisatiecultuur, wet- en regelgeving, financiën en data-analyse) hanteren we een brede blik op de situatie, met oog voor al die elementen die soms moeilijk, maar altijd belangrijk zijn.
Nieuwe reactie inzenden