U bent hier

Verus Identiteitsdag 2020

4 nov 2020 | 11:00 - 15:30
Op drie locaties én online

De jaarlijkse Verus Identiteitsdag (voorheen Identiteitsdag Katholiek Onderwijs) vindt dit jaar plaats op woensdag 4 november 2020. Het thema is deze keer: vitaal en veerkrachtig leraarschap. Je kunt de dag meemaken op één van de drie fysieke locaties óf online.

 

Meld je meteen aan
Gratis voor leden van Verus!

 

Filosoof René ten Bos benadert in een vertelling de eigen aard van het leraarschap in onze tijd. We gaan op zoek naar nieuwe en beproefde mogelijkheden om samen te bouwen aan een school met vitale en veerkrachtige leraren, en benutten de kans om te delen met elkaar.

De intelligente lockdown vanwege Covid-19 maakte duidelijk welk maatschappelijk belang er is en welke zorgen ontstaan als kinderen en jongeren niet naar school kunnen. Maar er is meer. De lockdown gaf ook een ander perspectief op de vitaliteit en veerkracht die het beroep vraagt. Onderwijs is zoveel meer dan leerlingen door middel van een methode aan goede toetscijfers helpen. Als je er preciezer naar gaat kijken kom je vanzelf op een woordspeling als 'het wonder dat onderwijs heet'.

Werken in het onderwijs is intensief en vraagt van leraren veerkracht, focus en toewijding. In de kiem is dat in hen al aanwezig. Hoe kunnen ze zich daarin gesteund weten en gevoed worden? Welke vorm van organisatie en welke visie helpt hen om vitaal en veerkrachtig te blijven? Wat is jouw rol als bestuurder of directeur/schoolleider daarin? Hoe dragen leraren zelf bij? Daarover en nog veel meer gaat het dit jaar tijdens de Identiteitsdag.

Drie locaties, kleine groepen én online

De dag staat voor verbinding, inspiratie en praktische relevantie. Vanwege de 1,5 meter-maatregelen organiseren we de Identiteitsdag dit jaar iets anders. We komen met een korter programma samen op drie plaatsen in het land, die digitaal met elkaar verbonden zijn. Voor één van deze plaatsen kun je je als deelnemer aanmelden (vol=vol). Je kunt ook online aan het programma deelnemen (nieuw!).

Wil je als team online meedoen, neem dan contact op met Marcel Elsenaar via melsenaar@verus.nl.

Programma

Filosofische vertelling door René ten Bos
Filosoof René ten Bos opent het programma met een vertelling die ons aan het denken zet rond vragen als: Wat is dan leraarschap? Welke kwaliteit streven we daarmee na, en hoe verantwoorden we dat? Hebben we last van bureaucratie en werkdruk of vergeten we zelf druk te maken vanuit onze eigen drijfveren? Wat doet de onderbreking met ons? Hij zal daarbij putten uit zijn recente boeken over bureaucratie, het antropoceen en de coronastorm. Zijn verhaal helpt ons om opnieuw te kijken naar de dingen die ons in het schoolleven van alledag bezighouden en om nieuwe mogelijkheden te gaan zien.

Actie en ademruimte
Het programma biedt je verder mogelijkheden om ook zelf te doen waar we over spreken. Om vitaal en veerkrachtig te blijven moet je er zelf bij kunnen blijven, je moet zelf voldoende in kunnen brengen. Je eigen vragen moeten een plek hebben. En, er moet ademruimte zijn. Daarom hebben we – als de momenten van gebed in een kloosterdag – een paar momenten met muziek en reflectie in het programma opgenomen. Momenten om terug te komen bij jezelf en bij wat voor jou belangrijk is. De muziek, afgestemd op de inhoud van de dag, wordt verzorgd door Evelyn Callansee, zang, en Herman Onnen, gitaar.

Nieuwe praktijken ontwerpen
In het middagdeel gaan we aan de hand van inspirerende bijdragen van ervaringsdeskundigen aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe praktijken om samen te bouwen aan een school met vitale en veerkrachtige leraren. We doen dit vanuit vier invalshoeken:

 1. Ora et labora: Aanknopingspunten vanuit de benedictijnse traditie.
 2. Het goede gesprek: Deel uitmaken van een inspirerend team dat met elkaar weet wat we verstaan onder goed onderwijs.
 3. Baas over je eigen kwaliteit: Als je weet wat je bedoelt met het goede van goed onderwijs, kun je daar ook beter op sturen.
 4. Leiderschap met hart en ziel: Welke sturing en energie gaan uit van een schoolleider of bestuurder?

Uitgangspunt is dat iedere deelnemer komt als expert. Iedereen denkt, spreekt en ontwikkelt mee - op de locaties én online.

Opbrengsten
Het hele programma is erop gericht om een schat aan wijsheid, inspiratie en mooie ontmoetingen op te doen. Na deze dag delen we met alle deelnemers de uitgewerkte aanzetten voor nieuwe praktijken en kijken we hoe we op deze punten verdere samenwerking tussen scholen kunnen ondersteunen.

Programmaoverzicht

 • 11.00 uur: Welkom door Marcel Elsenaar, dagvoorzitter 
 • 11.10 uur: Quod Libed - Een vertelling vanuit vragen door filosoof René ten Bos
  • Muziek en reflectie
  • Uitwisseling in groepen
  • Verzamelen van vragen en belangrijke inzichten  
  • Bijdrage Mgr. Jan Hendriks
  • Muziek en reflectie 
 • 12.15 uur: Lunch (voor online deelnemers: zelf te verzorgen)
 • 13.15 uur: Samen nieuwe praktijken ontwikkelen. Vier inspirerende uitdagingen
  • Naar nieuwe praktijken - In groepen aan de slag
  • Uitwisseling van opbrengsten
  • Muziek en reflectie
 • 15.25 uur: Terugblik en afsluiting door Mark Buck, lid cvb Verus
 • 15.30 uur: Einde programma

Wanneer

Woensdag 4 november 2020

Waar

Je kunt meedoen met het programma op één van de drie fysieke locaties of online via internet.

 • Locatie 1
  School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar (bij Deventer; voor navigatie: Koeweg 2, Schalkhaar)
  Maximaal 18 deelnemers
 • Locatie 2
  Sint Janslyceum, Sweelinckplein 3, ’s-Hertogenbosch
  Maximaal 25 deelnemers
 • Locatie 3
  Thomas More Hogeschool, Stationssingel 80, Rotterdam
  Maximaal 25 deelnemers

Corona

We houden uiteraard rekening met de coronamaatregelen en zorgen voor een veilige bijeenkomst.

Prijs

 • Gratis voor leden
 • Niet leden 75 euro


Meld je aan

 

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Corine de Reus
communicatiemedewerker
0348 74 44 10
afbeelding van Marcel Elsenaar
adviseur duurzaam onderwijs en identiteit
0348 74 44 83