U bent hier

VERUS 2022

18 mei 2022 | 10:00 - 15:00
Bussum


Wat fijn dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten! Je bent van harte welkom op hét jaarlijkse event voor het katholiek en christelijk onderwijs: VERUS 2022 op woensdag 18 mei 2022 in Spant! Bussum. Het thema is: 'In je element. Met vallen en opstaan mens zijn'.


Meld je direct aan

Er zijn van die dagen die je niet mag missen...

In je element. Met vallen en opstaan mens zijn

Nu de samenleving weer open gaat en we er alles aan doen om achterstanden in het onderwijs weg te werken, lijkt het minstens zo hard nodig om even aandacht te geven aan onszelf. Aan de bezieling en persoonlijke drijfveren om elke dag weer het verschil te willen maken in de levens van leerlingen en studenten. Bezieling die cruciaal is voor geïnspireerd goed onderwijs.

Want ook hier is er wellicht sprake van achterstand. Samen hebben we een lange tijd met ongelooflijk veel inzet en energie zo goed mogelijk ‘de boel draaiende’ gehouden. Vaak ‘op het tandvlees’, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Hoogste tijd dus om ook weer aandacht te geven aan onze eigen ‘achterstanden’. Hoogste tijd ook om na twee jaar hollen, even stil te staan en op zoek te gaan naar onze duurzame bronnen.

VERUS 2022 biedt ruimte en inspiratie om opnieuw te ontdekken waarom en waartoe je in het onderwijs werkt. Waarom je juist daar zo in je element bent en waarom jouw werk ertoe doet. Voor jezelf, voor anderen, voor het onderwijs en uiteindelijk ook voor de samenleving. Met verhalen over vallen en weer opstaan om te (her)ontdekken waar het jou en je school ten diepste om gaat. We ontmoeten je graag weer fysiek in Spant! Bussum.

Programma

Programma-overzicht en subsessies

Presentatie

Rinke Verkerk
Journalist, verhalenmaker en presentator

Rinke Verkerk is de dagvoorzitter op VERUS 2022. Ze springt in voor Marleen Stelling die door ziekte onverwachts verhinderd is. Rinke is o.a. verbonden aan de Paasviering van Verus en interviewt gasten voor onze podcastserie 'pdcst drieëntwintig' over de vrijheid van onderwijs.

Met medewerking van

Foto Mpho TutuMpho Tutu
Auteur, activist, spreker en predikant

Mpho Tutu trad als priester in de voetsporen van haar vader Desmond Tutu. Ze volgde de priesteropleiding van de Anglicaanse kerk in de Verenigde Staten, waar ze bijna dertig jaar lang woonde. In 2011 keerde ze terug naar Zuid-Afrika. Na haar huwelijk met een vrouw werd ze gedwongen haar priesterambt neer te leggen. Tegenwoordig woont Mpho in Nederland waar ze sinds begin dit jaar predikant is van geloofsgemeenschap Vrijburg. Ze schreef verschillende boeken, waaronder: 'Tutu, The Authorised Portrait' (een biografie over haar vader). Tijdens VERUS 2022 schuift Mpho Tutu aan bij Marleen. Op haar warme en persoonlijke wijze vertelt Mpho over haar roeping, de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar weg en het toch ‘in je element’ zijn.

Prof.dr. Gert Biesta
Pedagoog

Gert Biesta houdt online een korte TED Talk over ‘koers houden’. Crisis is geen chaos maar een keerpunt. Kan een crisis helpen om zicht te krijgen op wat wezenlijk is voor onderwijs? Kunnen we dat vasthouden? Durven we dat vast te houden? Biesta is hoogleraar ‘Educational Theory and Pedagogy’ aan de Universiteit van Edinburgh en is ook adjunct-directeur voor het Instituut voor de Lerarenopleiding is. Hij werkt ook als hoogleraar voor ‘Public Education’ bij de National University of Ireland at Maynooth en is wetenschappelijk adviseur van Verus en sinds 2020 lid van de Wetenschappelijke Curriculumcommissie. Zijn nieuwste boek, Wereld-Gericht Onderwijs: Een Visie voor Vandaag’  verschijnt later in 2022 bij uitgeverij Phronese.

Foto van Paul de Munnik. Fotograaf Bob Bronshoff.Paul de Munnik
Zanger

Paul de Munnik vormde jarenlang een cabaret- en muziekduo met Thomas Acda. In 2015 gingen de twee echter hun eigen weg. Hoe kijkt Paul terug op deze keuze? Heeft het hem dichterbij zichzelf gebracht? Is hij in z’n element? 'Het lekkere nu is dat ik gewoon kan doen wat ik wil. Misschien maak ik één plaat, maar misschien ook wel drie. Het mag allemaal!' aldus De Munnik. Tijdens VERUS 2022 zingt hij enkele nummers van zijn recente solo albums.

Kosten

Het event is gratis toegankelijk voor leden van Verus.

 

Meld je aan

 

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Corine de Reus
communicatiemedewerker / eventorganisatie
0348 74 44 10