U bent hier

Solitair of Solidair? Een tegenbeweging tegen het meritocratisch ideaal

22 nov 2021 | 09:45 - 13:00
Rotterdam

Verus, Nivoz en Sardes kritisch over meritocratisch ideaal

Een meritocratisch land

Nederland is een meritocratie, zo klinkt het. Een maatschappij waarin mensen hun sociale status bereiken dankzij hun eigen inzet en verdiensten. Met als impliciete boodschap: Wie zijn of haar kansen niet pakt, wie de boot mist en ‘lager op de sociale ladder’ eindigt, heeft dit vooral aan zichzelf te wijten.

Dit meritocratisch model, dat ook zomaar de keerzijde van het streven naar kansengelijkheid wordt, heeft grote gevolgen voor het zelfbeeld van mensen en voor de sociale samenhang tussen en binnen groepen. We zien inmiddels een stroom aan boeken, artikelen, columns en televisieprogramma’s over het steeds scherper worden van de kloof tussen (kans)rijk en (kans)arm, tussen maatschappelijke winnaars en verliezers, tussen insiders en outsiders.

Tegenbeweging

Verus, Sardes en NIVOZ delen hun zorg over deze ontwikkeling en willen een tegenbeweging in gang zetten. Daarom organiseren we een ontmoeting met de titel Solitair of Solidair op maandag 22 november in de bibliotheek van Rotterdam. Samen met (ervarings-)deskundigen en met vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder het onderwijs en de arbeidsmarkt, brengen we initiatieven in beeld en buigen we ons in kleine groepen over vragen die actueel en van belang zijn:

  • Hoe kan ieder mens tot zijn of haar recht komen binnen onderwijs en werk?
  • Wat delen wij? Hoe zorgen we voor elkaars waardigheid?
  • Hoe nemen we de vragen, de zorgen en de wijsheid van iederéén serieus?

O.a. Eddie Denessen (bijzonder hoogleraar Sardes leerstoel), Annemarie Knottnerus (SER-project ‘Vaardigheden in kaart’), Martin Pragt (Sterk uit Armoede) en Esmah Lahlah (wethouder in Tilburg, lid Onderwijsraad) hebben hun medewerking toegezegd.

Datum: 22 november 2021
Locatie: Bibliotheek van Rotterdam
Tijd: 09:45-13:00 (inloop vanaf 09:15)

In aanloop naar deze bijeenkomst lichten de drie organisaties toe waarom zij zich druk maken over dit thema. Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek, (mede-)oprichter en directeur van NIVOZ, bijt het spits af in de nieuwsbrief van Verus op 14 oktober, een week later gevolgd door Heleen Versteegen, sinds augustus 2021 directeur van Sardes. Voorzitter college van bestuur van Verus, Berend Kamphuis, reageert op het thema in de nieuwsbrief van 11 november 2021.

Aanmelden voor de bijeenkomst op 22 november

Vanwege het vervallen van een aantal beperkende coronamaatregelen zijn er voor de bijeenkomst van 22 november 2021 nog enkele plaatsen beschikbaar voor het onderwijs. Wil je de bijeenkomst bijwonen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Monica Neomagus (mneomagus@verus.nl / 06 51 84 32 48) of Robbert Jan de Vries (rjdevries@verus.nl / 06 23 79 90 27).

Belangstelling voor dit thema? Laat het ons weten!

Begin 2022 willen we enkele vervolgbijeenkomsten organiseren. Heb je daar belangstelling voor, wil je op een andere manier meedenken of wil je een waardevol initiatief rond dit thema delen en zo anderen inspireren? Dan komen we heel graag met jou in contact!

 

Ja, ik heb belangstelling

 

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Monica Neomagus
adviseur ouderbetrokkenheid
0348 74 44 04
afbeelding van Robbert Jan de Vries
adviseur public affairs
0348 74 44 24