U bent hier

Identiteitsdag Katholiek Onderwijs 2019: duurzaam leren, duurzaam leven

6 nov 2019 | 10:00 - 16:00
Driebergen

Verus organiseert woensdag 6 november de Identiteitsdag vanuit de katholieke traditie waarbij het gedachtengoed van Laudato Si centraal staat. Op deze dag zijn alle leden van Verus welkom.

Ondanks de geplande onderwijsstaking gaat de identiteitsdag door.

Thema

Het thema van de Identiteitsdag 2019 is: Duurzaam leren, duurzaam leven.

Bijna alle scholen vinden duurzaamheid een van de belangrijkste uitdagingen van deze eeuw en scholen besteden er op veel verschillende manieren aandacht aan. Tegelijkertijd roept het onderwerp ook veel vragen op. Waar te beginnen? Wat is nu precies de rol van onderwijs? Gaat het om kennis, vaardigheden of om een duurzame mindset? En hoe geven we zelf het goede voorbeeld?

Daarover en over nog veel meer gaat het dit jaar tijdens de Identiteitsdag. Na deze dag gaat u naar huis met een schat aan praktische wijsheid, inspiratie en mooie ontmoetingen.

Laudato Si: de aarde als ons gemeenschappelijk huis

Filosofen als Timothy Morton en Rene ten Bos geven aan dat het probleem in de basis al zit in de mindset die we collectief hebben opgebouwd. Dat we binnen kennisgebieden mens en natuur tot afzonderlijke domeinen hebben gemaakt, en het besef zijn kwijtgeraakt dat mens, aarde, natuur niet los verkrijgbaar zijn.

Van daaruit kom je heel gemakkelijk uit bij de oproep die Paus Franciscus, samen met verschillende wetenschappers, doet in zijn encycliek Laudato Si: “Laten we de aarde weer gaan zien als ons gemeenschappelijk huis. En ons richten naar de zorg die nodig is om ook voor de komende generaties mensen dieren en planten een thuis te kunnen zijn.”

Het is letterlijk een oecumenisch onderwerp, omdat het gaat over de gehele wereld, ons gemeenschappelijk huis. Daarom nodigen we expliciet iedereen uit om deel te nemen aan deze identiteitsdag katholiek onderwijs. Net als de paus richten wij ons op ‘alle mensen van goede wil’.

Programma

Geen lange verhalen deze dag, iedereen komt als expert. We roepen ieders kennis en ervaring op. Die is onmisbaar om het gemeenschappelijk huis in te richten.

 • 09.30 uur: Inloop
 • 10.00 uur: Welkom 
 • 10.05 uur: Openingsgebed door Mgr Hendriks: Laudato si als inspiratie voor duurzaam onderwijs
 • 10.15 uur: Voorstelling Stadsastronaut door Marjolijn van Heemstra  
 • 11.00 uur: Pauze
 • 11.15 uur: Heilige grond (groepsgesprekken en opbrengsten delen)
 • 11.50 uur: Wat staat er op het spel? door Gert Biesta 
 • 12.30 uur: Lunch
 • 13.30 uur: Leiderschap, identiteit en een duurzame mindset door Eric Holterhues 
 • 14.00 uur: Werksessies nieuwe praktijken
 • 15.00 uur: Belangrijke inzichten en mogelijkheden in korte pitches vanuit de diverse groepen 
 • 15.30 uur: Moment van bezinning
 • 15.45 uur: Afsluiting en gelegenheid om iets te drinken en na te praten

 

 Maarten van der Kamp

Allereerst starten we met de voorstelling 'Stadsastronaut' van MARJOLIJN VAN HEEMSTRA. Zij is gefascineerd door het ‘overzichtseffect’, de ervaringen die astronauten hebben als ze vanuit de ruimte naar de aarde kijken. In haar voorstelling vertelt zij over haar zoektocht naar een manier om het zelf te beleven én over te brengen op anderen.

 

 Werry Crone

GERT BIESTA daagt ons uit om te denken vanuit de pedagogische bedoeling van onderwijs en de ruimte die we daarvoor hebben, en waarvoor katholieke scholen een eigen bijzonder gedachtengoed tot hun beschikking hebben.

 

In de middagsessies werken we met elkaar aan het ontwerpen van nieuwe praktijken. ERIC HOLTERHUES, theoloog en duurzaam bankier, geeft ons op basis van zijn ruime ervaring met duurzame organisaties een aantal principes mee, waar we mee aan de slag gaan.

Locatie

Cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen. Route

Prijs

De dag is gratis voor leden van Verus. Niet-leden betalen € 75,-.

 

Meld u aan

 

Vragen of opmerkingen?

adviseur duurzaam onderwijs en identiteit
0348 74 44 83
communicatiemedewerker
0348 74 44 10