U bent hier

Identiteitsdag Katholiek Onderwijs 2019

6 nov 2019 | 10:00 / 16:00
Driebergen

Verus organiseert woensdag 6 november de Identiteitsdag vanuit de katholieke traditie waarbij het gedachtengoed van Laudato Si centraal staat. Op deze dag zijn alle leden van Verus welkom.

Thema

Het thema van de Identiteitsdag 2019 is: Duurzaam leren, duurzaam leven.

Duurzaamheid en de rol van school

Bijna alle scholen vinden duurzaamheid een van de belangrijkste uitdagingen van deze eeuw en heel veel scholen besteden hier al aandacht aan. Tegelijkertijd roept het thema nog veel vragen op. Waar te beginnen? Wat is nu precies de rol van onderwijs? Hoe geven we echt duurzaam onderwijs? Daarover en nog veel meer gaat het dit jaar tijdens de Identiteitsdag.

De aarde als ons gemeenschappelijk huis

Filosofen als Timothy Morton en Rene ten Bos geven aan dat het probleem in de basis al zit in de mindset die we collectief hebben opgebouwd. Dat we binnen kennisgebieden mens en natuur tot afzonderlijke domeinen hebben gemaakt, en het besef zijn kwijtgeraakt dat mens, aarde, natuur niet los verkrijgbaar zijn.

Van daaruit kom je heel gemakkelijk uit bij de oproep die Paus Franciscus, samen met verschillende wetenschappers, doet in zijn encycliek Laudato Si: “Laten we de aarde weer gaan zien als ‘ons gemeenschappelijk huis. En ons richten naar de zorg die nodig is om ook voor de komende generaties mensen dieren en planten een thuis te kunnen zijn.”

Het is letterlijk een oecumenisch onderwerp, omdat het gaat over de gehele wereld, ons gemeenschappelijk huis. Daarom nodigen we expliciet iedereen uit om deel te nemen aan deze identiteitsdag katholiek onderwijs. Net als de paus richten wij ons op ‘alle mensen van goede wil’.

Programma

Geen lange verhalen deze dag, iedereen komt als expert. We roepen ieders kennis en ervaring op. Die is onmisbaar om het gemeenschappelijk huis in te richten.

Allereerst starten we met de voorstelling Stadsastronaut van Marjolijn van Heemstra. Zij is gefascineerd door het ‘overzichtseffect’, de ervaringen die astronauten hebben als ze vanuit de ruimte naar de aarde kijken. In haar voorstelling vertelt zij over haar zoektocht naar een manier om het zelf te beleven én over te brengen op anderen.

Gert Biesta daagt ons uit om te denken vanuit de pedagogische bedoeling van onderwijs en de ruimte die we daarvoor hebben, en waarvoor katholieke scholen een eigen bijzonder gedachtengoed tot hun beschikking hebben.

In de middagsessies werken we met elkaar aan het ontwerpen van nieuwe praktijken. Eric Holterhues, theoloog en duurzaam bankier, hebben we gevraagd om ons op basis van zijn ruime ervaring met duurzame organisaties een aantal principes mee te geven waar we mee aan de slag gaan.

We sluiten de dag af met een moment van bezinning.

Opbrengsten

Het hele programma is er op gericht om met een schat aan wijsheid, inspiratie en mooie ontmoetingen weer naar huis te gaan. Na deze dag delen we met alle deelnemers de uitgewerkte opbrengsten van de nieuwe praktijken van duurzaam leren en leven, en doen een voorstel om hierin verdere samenwerking tussen scholen te ondersteunen.

In de kijker-prijs vernieuwd!

Al jarenlang reiken we op deze Identiteitsdag een prijs uit, voor een school die het verdient om ‘In de kijker’ te staan. Dit jaar wordt deze prijs gekoppeld aan het thema. De opgave wordt nog bekend gemaakt. Ook nieuw is dat de deelnemers van de identiteitsdag zullen meebepalen wie de prijs gaat winnen. Net als andere jaren wordt de prijs uitgereikt door Mgr. Jan Hendriks.

Locatie

Cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen. Route

Prijs

De dag is gratis voor leden van Verus. Niet-leden betalen € 75,-.

 

Meld u aan

 

Vragen of opmerkingen?

adviseur duurzaam onderwijs en identiteit
0348 74 44 83