U bent hier

Congres: Wat is jouw kompas in onzekere tijden?

23 sep 2022 | 09:30 - 17:00
Ede

Wat is jouw kompas in onzekere tijden? Kansen voor geloof-waardig onderwijs

Hoe blijf je staande in deze onzekere tijd? En wat is de maatschappelijke opdracht van de christelijke school? Denk mee over deze vragen vanuit bronnen waarop het christelijke en katholieke onderwijs zich baseren tijdens het congres Wat is jouw kompas in onzekere tijden?

Na het congres heb je nieuwe energie door waardevolle contacten met collega’s, heb je ervaringen uitgewisseld en ben je geïnspireerd door interessante sprekers en een boeiend programma.

 

Meld je meteen aan

Programma

Bij veel mensen knaagt er een gevoel van onbehagen. Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht, verzucht de gemiddelde Nederlander. Door de coronacrisis ontstond aanvankelijk een groot samenhorigheidsgevoel, dat al snel werd gevolgd door een gepolariseerd debat dat in volle hevigheid ook de school binnenkwam. 

De kerk en andere georganiseerde religieuze verbanden lijken te verkruimelen. Tegelijkertijd telt ons land talloze zinzoekers, en is er veel belangstelling voor filosofie, ethiek en spiritueel leiderschap. 

Regelmatig klinken er alarmbellen als het gaat over het voortbestaan van onze planeet. Jonge mensen laten zich hierover steeds nadrukkelijker horen, maar voelen ook de constante druk om geluk te grijpen, niets te missen en vooral niet te falen. Bij dit alles komt nu ook de oorlog in Oekraïne.

Thema's
Juist in onzekere tijden als de huidige hebben leiders in het onderwijs, van bestuurskamer tot klaslokaal, een betrouwbaar kompas nodig, omdat medewerkers, ouders en leerlingen verwachtingsvol naar ze kijken. Tijdens het congres gaan we hierover met elkaar in gesprek. Vanuit de bronnen van het christelijk en katholiek onderwijs denken we na over vragen als: Hoe blijf je staande in deze onzekere tijd? En wat is de maatschappelijke opdracht van de christelijke school?

Er is er veel ruimte voor ontmoeting, verdieping en inspiratie aan de hand van de volgende thema’s:

  • Mijn rol als leider en de verbinding tussen bezieling en professionaliteit.
  • Op zoek naar de essentie van het christelijk onderwijs in crises.
  • Het lef om de stap naar de toekomst te zetten.

Sprekers

  • Prof.dr. Govert Buijs, bekleder van de Goldschmeding Leerstoel Maatschappelijke en economische vernieuwing aan de Vrije Universiteit. Hij zal de maatschappelijke stand van zaken schetsen, inclusief verschillende perspectieven daarop.
  • Prof.dr. Roel Kuiper, hoogleraar Christelijke identiteit aan en Rector van de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij maakt de vertaling naar het onderwijs in het algemeen en het christelijk onderwijs in het bijzonder.

Naast keynotesprekers Govert Buijs en Roel Kuiper hebben onder meer  Gerdien Bertram–Troost (VU, Menswording in een laag vertrouwen samenleving), Robert van Putten (CHE, bezieling en professionaliteit), Jurjen van Houwelingen (voormalig internetondernemer, nu kunstenaar), Mathilde Tempelman en Hans Vogelzang (Greijdanus, Een school in transitie) en Kees Klapwijk (schoolleider VSO Bartimeus College) hun medewerking toegezegd. Verdere informatie over anderen die een bijdrage leveren volgt nog.

Het belooft een mooie dag te worden, met naast inspanning ook ontspanning. Een dag waarop naast je hoofd, je hart en als je wilt je handen uitgedaagd worden. Kortom, een dag die je niet wilt missen. Je bent van harte welkom!

Organisatie

Verus en het Expertisecentrum Onderwijs & Identiteit van de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht

Voor wie

Bestuurders, toezichthouders, schoolleiders en docenten identiteitsontwikkeling

Datum

Vrijdag 23 september 2022

Locatie

Christelijke Hogeschool Ede

 

Meld je aan

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Robbert Jan de Vries
adviseur public affairs
0348 74 44 24