U bent hier

Beloning versus waardering in het onderwijs

4 mrt 2019 | 14:00 - 17:00
Doorn

Op 4 maart 2019 organiseert het project ”Welkom in Bubbelonië” samen met haar onderwijspartners Verus, de MBO Raad en ROC Friese Poort, een dag waarop onderwijsprofessionals worden uitgedaagd na te denken en te discussiëren over de taal die zij in hun beroepsveld gebruiken.

Geef richting aan tekorten en toekomst in het onderwijs, praat mee, denk mee, en kom op 4 maart naar ‘Beloning versus waardering in het onderwijs?’ op landgoed Zonheuvel in Doorn. De bijeenkomst is kosteloos. Uw ideeën en verhalen komen aan de basis te staan van artikelen en vervolgbijeenkomsten en u gaat met nieuwe inzichten naar huis.

‘De grenzen van mijn taal vormen de grenzen van mijn wereld’

Ludwig Wittgenstein - filosoof

Welkom in Bubbelonië is een project geïnitieerd door journalist Peter Henk Steenhuis en Stichting SBI, mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.

Waar gaat het over?

Tekorten in het onderwijs, tekorten in de zorg. Bij een beroep als leraar of verpleger speelde roeping vroeger een grote rol. Niemand die het woord nog in zijn mond durft te nemen om de tekorten te bestrijden. Een betere beloning – dat is de oplossing! Zegt iedereen. Maar als we dat er in Nederland kennelijk niet voor over hebben, wat dan? Zijn er dan nog andere manieren van waardering die het werk van leraar of verpleger aantrekkelijker kunnen maken? Wat is het verschil tussen beloning en waardering?

Volgens voormalig Denker des Vaderlands, René Gude, zijn we afgelopen decennia van solidair naar solitair gegaan: met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht. 

Welkom in Bubbelonië onderzoekt welke woorden ons zouden kunnen helpen een omgekeerde beweging in gang te zetten: wat minder individualistisch, wat meer solidair; wat minder op geld gericht, wat meer op elkaar. Wij denken dat taal daar een belangrijke rol bij kan spelen: het maakt uit wie wat waar en hoe zegt. Het maakt uit of je in de BV Nederland een hogere beloning eist, desnoods via bonussen, of dat je meer waardering van de samenleving vraagt om je werk plezierig te kunnen doen. Maar wat is dan dat verschil?

De dag ‘Beloning versus waardering in het onderwijs?’ organiseren we samen met Verus. Op deze dag onderzoeken we welke woorden ons zouden kunnen helpen het beroep van leraar meer te waarderen en zo aantrekkelijker te maken. Denk aan: respect, autonomie, professionaliteit, schoonheid, werkdruk, vrijheid, veiligheid, betekenis, regel, taak, doel en drijfveer – hé, hebben we met drijfveer toevallig geen moderne variant van roeping te pakken? Waar word jij werkelijk door gedreven? 37 procent van alle werkenden vindt dat zij ‘bullshitjobs’ hebben. Wat denkt u, zitten hier veel docenten bij?

Partijen die zich inmiddels hebben aangesloten bij Welkom in Bubbelonië: Verus, CNV Connectief, Stichting Agora, HKU, ROC Friese Poort, ISVW Uitgevers, Mariette Hamer SER, dagblad Trouw.

Wanneer

4 maart 2019

Hoe laat

De inloop is vanaf 13.30. Om 14.00 start het programma. We eindigen om 17.00 met een spits vermijdende borrel.

Waar

Landgoed Zonheuvel in Doorn

Kosten

Deelname is gratis

 

Meld u aan

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.bubbelonie.nl