U bent hier

Leergesprekken op het kruispunt van filosofie en pedagogiek

Prof.dr. Renée van Riessen, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden en dr. Jacomijn van der Kooij, teamleider Verus Zin in Onderwijs verzorgen twee leergesprekken van een middag over thema's op het kruispunt van onderwijs, religie en filosofie.

Per bijeenkomst wordt een inleiding verzorgd aan de hand van één of meer relevante filosofen en pedagogen. Daarna wordt in een open sfeer doorgepraat en is er alle ruimte voor vragen en ervaringen van de deelnemers. De koppeling met de onderwijspraktijk en de praktijken van de deelnemers wordt gemaakt. Ook worden er impulsen gegeven tot verdere zelfstudie.

Voorop staat het plezier van de groep in het samen studeren en discussiëren. Daarbinnen is ruimte voor het eigene van ieders benadering.

Inhoud van de leergesprekken

  1. Onderwijs als ontmoeting – pedagogische relatie
    We spreken over wat ontmoetingen betekenen in ons eigen leven, welke rol ze spelen in het onderwijs en hoe dit de pedagogische relatie tussen docent en leerling raakt. Aan de hand van de filosoof Martin Buber die schreef over de relatie tussen mens, medemens en God, praten we hierover door.
  2. Onderwijs en samenleving – pedagogisch burgerschap
    We spreken over een pedagogische visie op burgerschapsvorming en koppelen deze aan de eigen praktijken. Hoe verhouden socialisatie en vorming zich tot elkaar? Aan de hand van onder andere een tekst van Gert Biesta praten we hierover door.

Docenten

  • prof.dr. Renée van Riessen, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie, Universiteit Leiden
  • dr. Jacomijn van der Kooij, teamleider Verus Zin in Onderwijs

Aantal plaatsen beperkt

Er zijn maximaal 10 plaatsen beschikbaar voor de leergesprekken. Door de groep klein te houden, is het mogelijk om te spreken over vragen die deelnemers ter harte gaan, te discussiëren en ervaringen en dilemma’s te delen.

Duur

Twee middagen van 13.30-16.30 uur

Voorbereiding

Van deelnemers wordt verwacht dat zij ter voorbereiding op een bijeenkomst zo'n 5 pagina's tekst lezen.

Wanneer

23 april en 14 mei 2020

Locatie

Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

Prijs

€ 400,-

 

Meld u aan

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Jacomijn van der Kooij
teamleider Zin in Onderwijs
0348 74 44 16