U bent hier

Effectiever leidinggeven

Je krijgt binnen je schoolorganisatie veranderingen niet goed doorgevoerd of plannen worden in de praktijk niet uitgevoerd. Waar gaat het mis? Als je betere resultaten wilt bereiken, helpt het enorm als je je manier van leidinggeven kunt afstemmen op je medewerkers. Maar hoe doe je dat? Waar moet je op letten en hoe kun je medewerkers stimuleren om eigenaarschap te nemen? Dat leer je in dit traject. Je krijgt handvatten en tips die je direct in de praktijk kunt gebruiken.

Niet iedereen raakt op dezelfde manier gemotiveerd. Vind jij het als leidinggevende belangrijk om je medewerkers de ruimte te geven, dan zullen sommigen dat fijn vinden, terwijl anderen juist meer duidelijkheid willen. Ben je zelf juist heel specifiek, dan zullen sommigen zich afvragen of er wel naar hen geluisterd is en of er aan de gevolgen is gedacht. Wat weet jij van het motivatiepatroon van je medewerkers? Weet jij waar ze enthousiast van worden? Dat is niet altijd makkelijk. Misschien krijg je het gevoel dat je het nooit goed kunt doen.

Wordt effectiever

In dit traject leer je effectief gedrag toe te passen, afgestemd op de verschillende drijfveren van mensen in verschillende situaties. Je leert om te gaan met weerstand en hoe je anderen en jezelf op de juiste manier motiveert, waardoor de samenwerking en effectiviteit verbeteren.

Programma

Het programma is op maat gemaakt voor onderwijsorganisaties. We maken gebruik van de Management Drives-methodiek waarmee drijfveren in kaart worden gebracht. We verbinden het met waardengedreven onderwijs en de pedagogische opdracht van schoolorganisaties. 

Het kan op meerdere niveaus worden aangeboden, waarbij ook ‘systemisch’ gekeken kan worden: wat betekent het voor een schoolleider om van een bestuurder vragen te krijgen en vanuit het team tegengestelde reacties. Of, wat betekent het voor een bestuurder om van toezichthouders vragen te krijgen en van schoolleiders tegengestelde reacties.

 

 

Het programma is opgebouwd uit een aantal blokken:

 • Blok 1: Ken jezelf
  Je krijgt een verdieping op je eigen drijfverenprofiel, ook ten opzichte van andere profielen. Op basis hiervan maak je een persoonlijk ontwikkelplan om je persoonlijk leiderschap te versterken.
 • Blok 2: Ken de ander
  Je leert gedrag van de ander te vertalen naar drijfveren, met als doel te bepalen welke stijl van communiceren of leidinggeven effectief is, passend bij de situatie en de persoon. Hierbij komt het motiveren en demotiveren vanuit drijfveren aan bod.
 • Blok 3: Onderken de situatie
  Tijdens dit blok kijk je naar jouw uitdagingen op organisatieniveau, binnen de context waarin je werkt. Welk gedrag wordt gevraagd en welke stijl past hierbij?
 • Blok 4: Bepaal en vertoon adequaat gedrag
  Tijdens dit blok bepaal je wat jij meer of minder mag laten zien om adequaat gedrag te vertonen passend bij de ander, de context en je eigen motivatoren die energie gaan opleveren. In dit blok gaan we onder andere trainen met een acteur om te oefenen met adequaat gedrag.
 • Blok 5: Evalueer en stel bij
  Met opdrachten tussen de trainingsdagen door ga je wat je je hebt voorgenomen ook toepassen in de praktijk. Tijdens de training evalueren we de opdrachten en scherpen we leerdoelen aan op basis van de ervaringen.

Wat levert het je op?

Na dit traject kun je als leider effectiever gedrag laten zien. Je hebt zicht op je eigen drijfveren en wat deze betekenen voor jouw situationeel leiderschap. Je weet je medewerkers te motiveren vanuit hun drijfveren en je weet wat bij hen demotiverend werkt.

Voor wie?

Bestuurders en schoolleiders

Duur

Drie dagen, verspreid over drie maanden.

Op maat

In onderling overleg zorgen wij graag voor een aanbod op maat.

Prijs

Op basis van offerte

Meer informatie

Neem gerust contact op als je vragen hebt of als je wilt weten of het misschien wat voor je is. We helpen je graag verder!

 

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Marijn van den Berg
adviseur governance, cultuur en organisatie
0348 74 44 41